Putin: Odložiti razmeštanje štita

Moskva -- Ruski premijer Vladimir Putin pozvao je SAD da odlože planove za razmeštanje raketnog odbrambenog sistema u Evropi.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ako vidimo da se naši američki partneri uzdržavaju od razmeštanja novog antiraketnog odbrambenog sistema, ili razmotre njihov stav prema širenju vojnopolitičkih blokova..., onda bi to bio veliki pomak", rekao je Putin novinarima samo nekoliko dana pre posete američkog predsednika Baraka Obame Moskvi, od 6. do 8. jula.

Putin je istakao da je Moskva spremna za efikasnu saradnju sa SAD i da dosta očekuje od nove američke administracije, prenele su agencije.

"Poruke koje dolaze iz Vašingtona podstiču pozitivan dijalog. Očekujemo dolazak američkog predsednika i nadam se da će sastanak biti koristan i da će ojačati naš dijalog. Nama je to potrebno, a siguran sam da je potrebno i SAD", kazao je Putin.

Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev će imati šansu da razgovaraju o pitanjima spoljne politike, bezbednosti i odbrani, dodao je ruski premijer.

Vašington navodi da bi raketni odbrambeni sistem, koji namerava da razmesti na teritoriji Poljske i Češke, bio namenjen zaštiti Evrope i SAD, kao i da ni na koji način nije usmeren protiv Rusije i ne bi neutralisao ili predstavljao pretnju ruskom nuklearnom arsenalu.

Prema američkom planu, grupa od oko deset projektila za presretanje bila bi bazirana u Poljskoj i povezana sa osetljivim radarskim sistemom u susednoj Češkoj.

Svet

strana 1 od 13263 idi na stranu