Iran: Službenicima će biti suđeno

Teheran, London -- Pojedinim službenicima britanske ambasade u Teheranu biće suđeno zbog njihove navodne uloge u postizbornim nemirima, najavile su iranske vlasti.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"U ovim incidentima, u kojima je njihova (britanska ) ambasada imala svoje prisustvo, pojedine osobe su uhapšene i njima će biti suđeno", izjavio je ajatolah Ahmad Džanati, koji je na čelu Saveta čuvara islamske revolucije.

Obraćajući se danas vernicima tokom molitve u Teheranu, ajatolah Džanati nije naveo kolikom broju službenika britanske ambasade će biti suđeno niti po kom osnovu.

On je ponovio stav iranskih vlasti da su "neprijatelji" kovali zaveru kako bi izveli "plišanu" revoluciju u Islamskoj Republici.

Iranske vlasti su prošle sedmice pritvorile devet iranskih službenika britanske ambasade, ali u međuvremenu su svi oslobođeni osim dvoje zaposlenih.

Velika Britanija zatražila je od iranskih vlasti hitno razjašnjenje situacije u vezi sa lokalnim radnicima britanske ambasade u Teheranu, izjavio je danas šef diplomatije Dejvid Miliband.

"Obavešteni smo o izjavama ajatolaha Džanatija da će našim pojedinim lokalnim radnicima u Iranu biti suđeno. Tražimo hitno razjašnjenje od iranskih vlasti", navodi se u saopštenju.

Miliband veruje da ti radnici britanske ambasade "nisu bili umešani u neodgovarajuća ili nelegalna dela", naglašavajući da je Britanija "veoma zabrinuta za dvoje radnika koji su i dalje u pritvoru u Iranu".

Miliband je naglasio da namerava da o tom pitanju razgovara sa šefom iranske diplomatije Manušerom Motakijem i pozdravio jučerašnju odluku EU da pozove na konsultacije sve ambasadore Irana u zemljama EU.

Svet

strana 1 od 13138 idi na stranu