Simptomi H1N1 blagi, ali ipak oprez

Ženeva, London -- Novi grip kod pacijenata izaziva blage simptome koji prolaze bez lekova, ali postoje izuzeci na koje treba obratiti pažnju, kaže direktorka SZO Margaret Čan.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Velika većina pacijenata oseća blage simptome i u potpunosti se oporavi za nedelju dana, često u odsustvu bilo kakvog lečenja", rekla je Čan na konferenciji Svetske zdravstvene organizacije u Kankunu u Meksiku.

Trudnice i osobe koje imaju zdravstvenih problema su u većoj opasnosti od komplikacija izazvanih virusom i njihovo stanje treba pratiti ukoliko se razbole, rekla je Margaret Čan u svom govoru na skupu u Ženevi.

Osobe sa uobičajenim simptomima gripa ne treba da traže pomoć u bolnicama ukoliko ne primete određene "znake upozorenja", koji ukazuju da je reč o ozbiljnoj infekciji, istakla je direktorka SZO.

Odraslim osobama sa jakom groznicom koja traje duže od tri dana, kao i deci koja imaju problem da se probude, letargična su i smanjena im je pažnja, takođe je potrebna dodatna nega, rekla je Margaret Čan.

"Za pandemiju umerene jačine, ovo je jedan od naših najvećih izazova - pomoći ljudima da shvate kada ne treba da brinu, a kada da potraže hitnu medicinsku pomoć", rekla je Margaret Čan na konferenciji, kojoj je prisustvovao i meksički ministar zdravlja Hose Anhel Kordova.

Prošlog meseca SZO je proglasila pandemiju novog gripa. Prema najnovijim podacima te organizacije, u svetu je od novog gripa obolelo 79.339 ljudi, dok je 337 osoba umrlo, od kako je bolest prvi put otkrivena u aprilu.

Četvrti Britanac umro od gripa

Četvrti Britanac je umro od meksičkog gripa u Velikoj Britaniji, što je prvi slučaj smrti zaraženog virusom H1N1 u londonskoj regiji, saopštila je britanska Nacionalna zdravstvena služba.

Potparol te Službe nije mogao da potvrdi navode BBC da se radi o devetnaestogodišnjaku koji je podlegao bolesti zbog ozbiljnih zdravstvenih problema i dodao da će uskoro biti upriličena konferencija za novinare u Londonu, prenela je agencija Rojters.

U Sloveniji je danas potvrđeno još dva nova slučaja zaraženih virusom H1N1 kod mladića i devojke koji su se vratili sa Tajlanda, potvrdila je slovenački Nacionalni institut za javno zdravlje.

Do sada, u Sloveniji je registrovano sedam obolelih od meksičkog gripa i svi zaraženi virus su dobili u inostrastvu, javila je slovenačka novinska agencija STA.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. juna objavila pandeminu meksičkog gripa u svetu pošto je više od 77.000 ljudi obolelo od novog virusa gripa.

Prema podacima SZO, do 2. jula u svetu je bilo zvanično prijavljen 77.201 slučaj obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), od toga 332 umrlih.

U SAD je registrovano najviše potvrđenih slučajeva - 27.717 sa 127 smrtnih ishoda. Većina onih koji su zaraženi imaju blage simptome bolesti, a samo manjina ispoljava ozbiljne zdravstvene probleme.

Svet

strana 1 od 12995 idi na stranu