“Moguće preispitivanje CG o Kosovu”

Beograd, Priština -- Crna Gora spremna da preispita priznavanje Kosova ako Međunarodni sud u Hagu oceni da je taj čin bio nelegalan, rekao premijer Crne Gore Milo Đukanović za Blic.

Izvor: FoNet, Beta, Blic
Podeli

Đukanović je rekao da u državnoj politici Crne Gore apsolutno postoji svest o odgovornosti za negovanje najboljih međudržavnih odnosa sa Srbijom. "Vrlo uporno, u razgovorima i sa našim kolegama iz Srbije i sa evropskim sagovornicima, potenciramo značaj dinamičnog proevropskog razvoja Srbije za čitav region", istakao je crnogorski premijer

"Srbija je najveća država u regionu. Za sve nas u toj kompoziciji koji želimo da dođemo do cilja je važno da Srbija bude ili lokomotiva ili barem u prvom delu kompozicije, a ne da bude u njenom drugom delu jer kao najveća tada realno usporava celu kompoziciju", rekao je Đukanović.

Na pitanje da li se plaši da će ih Srbija zakočiti na putu ka EU, Đukanović je odgovorio:

"Ako kažete svi ćete zajedno u EU, čini nam se da će tempo određivati onaj ko je najsporiji, a bolje je za sve nas da tempo određuje onaj ko je najbrži i ko će da vuče i podstiče druge".

"Nisam mislio samo na Srbiju. Vidite šta se dešava u Bosni. Koliko će tu tek trebati vremena da se kroz ustavne promene ili drugačije dođe do struktura koje će Evropska unija prepoznati kao partnerske", rekao je Đukanović.

Naša je zebnja da bi se proklamacijom novog pristupa – svi idete u paketu - mogli ulenjiti u regionu i da bi to možda pogodovalo glasovima koji se mogu čuti u EU da je Evropa umorna od proširenja. A strateški cilj Evrope je ujedinjenje", naveo je premijer Crne Gore.

Krasnići: Radi se na uspostavljanju odnosa

Portparol kosovske vlade Memlji Krasnići rekao je da su u toku aktivnosti na uspostavljanju diplomatskih odnosa između Kosova i Crne Gore.

"Najznačajnije je da ćemo sledećin nedelja uspostaviti diplomatske odnose i da će to doprineti produbljivanju saradnje i bilateralnih odnosa između naše dve države", rekao je Krasnići reagujući na izjavu crnogorskog premijera Mila Đukanovića o eventualnom preispitavanju odluke Podgorice da prizna nezavisnost Kosova.

Krasnići je rekao da je Kosovo pozdravilo odluku o priznavanju Kosova koja je na jedan ili drugi način bila teška za Crnu Goru.

"Mi ćemo vrlo brzo uspostaviti i diplomatske odnose. To je došlo kao rezultat zahteva koji su došli kako iz Prištine takođe i iz Podgorice", rekao je Krasnići.

Kosovo

strana 1 od 2532 idi na stranu