SNS: Vlast ometa put ka EU

Lider SNS-a Tomislav Nikolić kaže da je iz razgovora sa zvaničnicima EU ocenio da je "Srbija na dobrom putu prema EU", ali da taj put "ometa nesposobna vlast".

Izvor: B92

Petak, 03.07.2009.

02:16

Default images

"Posebno korumpirana vlast, koja nije uspela da se obračuna sa kriminalom, vlast koja je sve svoje loše poteze pravdala zahtevima evropske zajednice", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare po povratku iz Brisela. Nikolić je u četvrtak razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom i direktorom Direkcije za Zapadni Balkan Pjerom Mirelom.

Lider naprednjaka je rekao da su razgovarali i o ukidanju viza za građane Srbije i ocenio da može da se očekuje njihovo ukidanje najkasnije 1. januara sledeće godine.

On smatra da neće biti dodatnih uslovljavanja, ali da i dalje postoji problem u vezi sa izdavanjem pasoša Albancima sa Kosova.

Nikolić je rekao i da postoji velika mogućnost da EU počne da primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, navodeći da ga je Ren uverio da će Karl Bilt "učiniti mnogo" da promeni stav Holandije.

"Shvatio sam da EU nema želju da više bilo kada protežira bilo koju političku stranku ili pojedinca u Srbiji, da joj je želja, da građani Srbije, kada ispune sve uslove, budu nagrađeni time što će sve olakšice moći svi da koriste", rekao je Nikolić.

On je ocenio da je njegova poseta Briselu znak da Evropa balansira svoje stavove prema svima u Srbiji, kao i da je bolji život u Srbiji važniji od bilo koje politike.

Nikolić je obećao evropskim zvaničnicima da SNS, u slučaju promene vlasti, neće zaustavljati Srbiju na putu ka EU i najavio da će formirati Savet za evropske integracije.

On je poručio stručnjacima u Vladi Srbije, koji se bave evropskim integracijama, da njihov angažman neće doći u pitanje, ukoliko naprednjaci dođu na vlast.

"Naš put je put i na Istok i na Zapad, naša želja je da budemo član evropske porodice, a da nikada ne prekinemo odnose koje imamo sa svojim prijateljima u svetu koji nisu u EU", ponovio je Nikolić.

On je rekao da su se u razgovoru "dotakli sudbine Kosova i Metohije, članstva Srbije u NATO, saradnje sa Haškim tribunalom".

Nikolić je ocenio da će na sledećim izborima građani Srbije odlučivati po slobodnoj volji, bez uticaja sa strane.

Na pitanje novinara da li evropski zvaničnici smatraju da će naprednjaci biti na vlasti posle sledećih izbora u Srbiji, Nikolić je odgovorio da "ceo svet već sada zna rezultate sledećih izbora u Srbiji" i da je "apsolutno nemoguće" da naprednjaci ne pobede na tim izborima.

Nikolić je rekao i da o njegovoj poseti Briselu javnost Srbije nije bila unapred obaveštena, zato što je to bila Renova želja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: