Karadžić: Nisam kriv

Radovan Karadžić je Haškom tribunalu podneo pismo u kome se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

12:47

Default images

Bivši lider bosanskih Srba je dosad odbijao da se izjasni o optužnici koja ga tereti za genocid, ubijanje i mučenje u toku rata u BiH.

Do sada nije utvrđen datum za početak suđenja Karadžiću, mada je predsednik Haškog tribunala nedavno u Savetu bezbednosti UN rekao da će ono početi krajem avgusta.

Holbrukovo pismo Miloševiću

Američki izaslanik Ričard Holbruk obavestio je 21. jula 1996. predsednika Srbije Slobodana Miloševića da je cilj Vlade Sjedinjenih Američkih Država da se Radovan Karadžić, posle povlačenja sa čela Republike Srpske, nađe pred Haškim tribunalom, a to Holbrukovo pismo obelodanjeno je danas u Haškom tribunalu.

Pismo je sastavni deo podneska koji su SAD uložile u postupku protiv Karadžića, optuženog za genocid i zločine nad nesrbima tokom rata u BiH 1992-95., prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vašington je to pismo ranije obelodanio Karadžićevoj odbrani.

Prema sadržaju američke diplomatske depeše, koja je takođe objavljena u Tribunalu, Holbruk je naveo odlučnost SAD da se Karadžić i general Ratko Mladić nađu pred Tribunalom 19. jula 1996. preneo i tadašnjem ministru spoljnih poslova Srbije Milanu Milutinoviću i načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću.

Stanišić je neposredno pre toga sa Pala u Beograd doneo Karadžićev potpis na sporazumu kojim je prihvatio da se povuče sa čela Republike Srpske i Srpske demorkatske stranke, kao i iz javnog života.

Od prvog pojavljivanja pred sudijom u Hagu prošlog leta, Karadžić tvrdi da mu je tim sporazumom Holbruk garantovao imunitet od Tribunala, što su bivši američki posrednik kao i Stejt department u više navrata odlučno demantovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: