Šljaka: Inovativnost preduzeća

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije raspisalo je javni konkurs za dodelu novca za razvoj inovativnosti preduzeća.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

11:07

Default images

Za podršku razvoju inovativnosti malih i srednjih preduzeća izdvojeno je skoro 45 miliona dinara. Cilj projekta je povećanje konkurentnosti domaćih preduzeća i preduzetnika i otvaranje novih radnih mesta. Ovim projektom bavi se i ovonedeljna emisija "Šljaka".

Osnovna delatnost preduzeća “Distron” je distribucija elektronskih komponenti od poznatih evropskih proizvođača i distributivnih kuća.

Pored standardnog distributivnog programa, kojim se ova firma bavi već godinama, započeli su proizvodnju i razvoj ulične lampe sa svetlećim diodama, direktno priključenim na naizmenični napon od 220 volti.

“Inovacija je u tome što smo uspeli integrisati diode koje su direktnog napajanja od 220 volti. Poseban aluminijumski rebrasti hladnjak konstruisan za tu namenu. Ušteda kada je u pitanu obična ulična rasveta, ako uzmemo natrijumove i živine svetiljke, je od 50 do 80 posto. Znači ako govorimo o natrijumovim, možemo govoriti o uštedi od 40 odsto”, objašnjava Zoran Čanak iz preduzeća “Distron”.

Ovo preduzeće je konkurisalo za dobijanje podrške države za razvoj inovativnosti.

Novčana sredstva su im neophodna kako bi nastavili rad na razvijanju ove tehnologije i eventualnog pokretanja serijske proizvodnje.

“Potrebna nam je pomoć da bi ušli u neku serijsku proizvodnju. Mislimo da bi to bio veoma dobar potez za nas, ali i za samu državu” ističe Čanak.

Prema jednom od istraživanja iz ove oblasti, kada bi se samo 25 odsto običnih sijalica zamenilo odgovarajućim LED svetlima, do 2025. godine bi bila ostvarena ušteda od 85 milijardi dolara, a emisija ugljenika u atmosferu bi bila smanjena za 205 milijardi metričkih tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: