Ahmadinežad: Pobedili neprijatelje

Teheran -- Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad ocenio je da njegova pobeda na predsedničkim izborima predstavlja pobedu iranskog naroda i poraz neprijatelja te države.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ovi izbori su zapravo bili referendum. Iranski narod je pobedio, a neprijatelji, uprkos zaverama da upotrebom 'blage sile' sruše sistem u zemlji, pretrpeli su poraz", izjavio je Ahmadinežad, prenela je iranska novinska agencija IRNA.

Iran optužuje Zapad, pre svega SAD i Veliku Britaniju, za nastojanje da izvede "plišanu revoluciju" kako bi zbacio njegov islamstički sistem.

Posle predsedničkih izbora Iran se suočio sa uličnim protestima kakvi nisu viđeni od Islamske revolucije 1979. godine.

Ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband je izjavio da Velika Britanija zajedno sa svojim saveznicima nastoji da utvrdi jedinstveni međunarodni stav u pogledu nove vlade u Teheranu, te da će EU Iranu uvesti dodatne sankcije ukoliko ne prihvati ponudu da razgovara o svom nuklearnom programu do kraja godine.

U međuvremenu, najviše zakonodavno telo Irana, Savet čuvara islamske revolucije, je saopštilo da je slučaj predsedničkih izbora u ovoj zemlji zaključen i odbacio je mogućnost novih žalbi na njihove rezultate, ističući da bi onima koji tvrde da je u pitanju prevara trebalo da se sudi.

Naredni korak iranskih vlasti jeste da vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei potvrdi Ahmadinežada kao predsednika.

Svet

Dete preživelo pad aviona

Dubai, Moroni, Pariz -- Prema najnovijim izveštajima lokalnih vlasti i medija, jedno dete je preživelo udes aviona, koji je leteo iz Sane u Jemenu ka Moroniju na Komorskim ostrvima.

Svet utorak 30.06. 23:01 Komentara: 56

Sarkozi protiv Libermana?

Jerusalim -- Predsednik Francuske Nikola Sarkozi savetovao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da smeni šefa diplomatije Avigdora Lidermana, tvrde izraelski izvori.

Svet utorak 30.06. 21:53 Komentara: 0

Obama: Ilegalan državni udar

Vašington, Njujork -- Predsednik Manuel Zelaja, koga je vojska proterala iz Hondurasa, za Sjedinjene Države ostaje šef te države, poručuje američki predsednik Barak Obama.

Svet utorak 30.06. 21:42 Komentara: 21

OEBS okončao misiju u Gruziji

Tbilisi -- OEBS je okončao danas misiju u Gruziji, nakon 17 godina prisustva, što je izazvalo bojazan Tbilisija za bezbednost u separatističkom regionu Južnoj Osetiji.

Svet utorak 30.06. 17:08 Komentara: 0
strana 1 od 188 idi na stranu