Amerikanci se povukli iz gradova

Šest godina posle invazije kojom je svrgnut Sadam Husein, Irak je danas formalno preuzeo kontrolu nad gradovima iz kojih su se povukle američke snage.

Izvor: FoNet

Utorak, 30.06.2009.

09:07

Default images

U Bagdadu je povlačenje Amerikanaca obeleženo vatrometom, a irački premijer Nuri al Maliki proglasio je 30. jun za dan suvereniteta, koji će biti slavljen kao državni praznik. Američke snage će i dalje biti angažovane, radeći pod okriljem iračkih snaga, pre nego što se iz Iraka potpuno povuku krajem 2011. godine.

Rok za povlačenje iz naseljenih područja istekao je u ponoć, a nakon toga nebo nad Bagdadom bilo je osvetljeno vatrometom. Pre isticanja roka, irački vojnici paradirali su ulicama Bagdada u vozilima ukrašenim cvećem i iračkim zastavama, dok su sa zvučnika na kontrolnim punktovima puštane patriotske pesme.

Više hiljada ljudi okupilo se pevajući patriotske pesme na proslavi koja je organizovana u jednom od bagdadskih parkova, a proslava je nastavljena i u jutarnjim satima.

Svečana ceremonija počela je simboličnim uručivanjem ključeva zgrade iračkog Ministarstva odbrane, koje je američki general Danijel Bolger predao svom iračkom kolegi.

"Povlačenje američkih trupa je završeno u svim gradovima, posle svega što su žrtvovali zarad bezbednosti u Iraku. Sada proslavljamo ponovno uspostavljanje suvereniteta", izjavio je savetnik iračkog premijera Sadik al Rikabi.

Američke snage će i dalje biti angažovane i u gradovima, ali samo u obuci ili savetovanju iračke vojske, dok će operativna dejstva po potrebi nastaviti van gradova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: