U železničkoj nesreći 15 mrtvih

Petnaest osoba je poginulo, a više od 50 je povređeno u italijanskom gradu Vijaređo u Toskani, u eksploziji vagona koji je prevozio tečni gas.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

08:20

Default images

Među nastradalima je dvoje dece, a 30 osoba se vodi kao nestalo. Zvaničnici strahuju da će se broj žrtava povećati. Italijansko tužilaštvo otpočelo je istragu o uzrocima nesreće.

Strašna eksplozija probudila je meštane gradića Vijaređo u Toskani posle ponoći. Prema rečima očevidaca, zadnji deo voza izleteo je iz šina pri ulasku u stanicu i uleteo u naseljeno područje u blizini železničke stanice.

Vagoni cisterne su se prevrnuli, a tečni gas se izlio oko obližnjih kuća i zapalio. Požar je zahvatio čitavu stambenu četvrt.

"Eksplodirale su dve lokomotive koje su iskočile iz šina, a prevozile su tečni gas. Eksplozija je bila veoma jaka i oštetila je zgrade koje se nalaze na nekoliko stotina metara od pruge”, rekao je gradonačelnik Vijaređa Luka Lunardini.

“Među poginulima ima i dece. Mnogi su ozbiljno povređeni. Dve zgrade su se srušile i izgorele. Spasilačke ekipe su brzo reagovale, uspele su da savladaju vatru i zbrinu povređene”, ispričao je on.

Više od 300 vatrogasaca nalazi se na terenu.

Požar je lokalizovan, ali i dalje preti opasnost da bi i ostali vagoni mogli da se zapale.

Više od 400 porodica evakuisano je iz obližnjih zgrada. Osobe s teškim opekotinama zbrinute su u bolnici, ali se i dalje traga za žrtvama.

Troje dece spaseno je iz jedne srušene kuće.

Dvojica mašinovođa, koji su samo lakše povređeni, rekli su policiji da su osetili udar neposredno pre iskakanja kompozicije iz šina.

Uzrok nesreće za sada nije poznat, ali mediji spekulišu da je otkazao kočioni sistem.

Voz od 14 cisterni sa tečnim gasom putovao je od grada La Specija na severu zemlje do Pize.

To je najveća železnička nesreća koja je pogodila Italiju od januara 2005. godine, kada je kod Bolonje nastradalo 17 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: