Obama: Ilegalan državni udar

Vašington, Njujork -- Predsednik Manuel Zelaja, koga je vojska proterala iz Hondurasa, za Sjedinjene Države ostaje šef te države, poručuje američki predsednik Barak Obama.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Predsednik Zelaja je demokratski izabran. On nije još završio svoj mandat", rekao je Obama novinarima u Beloj kući. "Mi smatramo da ovaj državni udar nije bio legalan i da predsednik Zelaja ostaje predsednik Hondurasa, demokratski izabrani predsednik", dodao je Obama.

On je rekao da vraćanje na vreme vojnih udara umesto demokratskih izbora da bi se ostvarile političke promene predstavlja "strašan presedan".

UN: Članice da priznaju samo Zelaju

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju u kojoj poziva svoje članice, ukupno 192 zemlje, da priznaju samo vladu svrgnutog predsednika Hondurasa Manuela Zelaje.

U rezoluciji se navodi da je Generalna skupština "odlučila da odlučno i kategorički pozove sve zemlje članice da ne priznaju nijednu drugu vladu osim Zelajine", preneo je Rojters.

Ova formulacija predstavlja blaži oblik u odnosu na prvobitnu verziju prema kojoj je Skupština "odlučila da ne prizna nijednu drugu vladu osim Zelajine", a čiji je autor bila grupa latinoameričkih i karipskih zemalja, kojima su se pridružile još neke zemlje, uključujući SAD, napomenula je britanska agencija.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu pravno obavezujuće, za razliku od rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Puč u Hondurasu su osudile UN, OAD, SAD, i članice EU, pozivajući na mirno rešenje krize, dok su levičarske zemlje Južne Amerike juče na sastanku grupe Bolivijske alijanse za narode naše Amerike (ALBA) u prestonici Nikaragve Managvi saopštile da će povući svoje ambasadore iz Hondurasa.

Svet

Dete preživelo pad aviona

Dubai, Moroni, Pariz -- Prema najnovijim izveštajima lokalnih vlasti i medija, jedno dete je preživelo udes aviona, koji je leteo iz Sane u Jemenu ka Moroniju na Komorskim ostrvima.

Svet utorak 30.06. 23:01 Komentara: 56

Sarkozi protiv Libermana?

Jerusalim -- Predsednik Francuske Nikola Sarkozi savetovao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da smeni šefa diplomatije Avigdora Lidermana, tvrde izraelski izvori.

Svet utorak 30.06. 21:53 Komentara: 0

OEBS okončao misiju u Gruziji

Tbilisi -- OEBS je okončao danas misiju u Gruziji, nakon 17 godina prisustva, što je izazvalo bojazan Tbilisija za bezbednost u separatističkom regionu Južnoj Osetiji.

Svet utorak 30.06. 17:08 Komentara: 0
strana 1 od 188 idi na stranu