800 porodica za povratak na Kosovo

Šef predstavnika UNHCR u Srbiji Lenart Kocalainen izjavio je da se 800 porodica prijavilo za povratak na Kosovo.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

16:29

Default images

Kocalainen je rekao da su Vlada Srbije i UNHCR preuzeli ozbiljne napore da registruju one koji žele da se vrate na Kosovo i da je na Vladi Kosova da obezbedi minimalne uslove za prihvatanje tih osoba.

On je napomenuo i da se pri iznalaženju trajnih rešenja za raseljene mora uzeti u obzir da većina želi da ostane u Srbiji.

Prema njegovim rečima, UNHCR je usredsređen na to da se završi proces povratka izbeglih i da se zatvore kolektivni centri.

Specijalni predstavnik generalnog sektera UN o ljudskim pravima Valter Kelin rekao je da interno raseljeni imaju pravo da se vrate u mesto prebivališta i da im se moraju obezbediti pravo na imovinu i zaštita od diskriminacije i nasilja.

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Bojan Anđelković rekao je da povratak mora da bude ubrzan, ali je napomenuo da su podaci o 800 prijavljenih za povratak u tu pokrajinu ohrabrujući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: