Veselinović osuđen na 7,5 godina

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice Radeta Veselinovića za zločin protiv čovečnosti i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina.

Izvor: Beta

Utorak, 30.06.2009.

17:20

Default images

Veselinović je priznao da je počinio zločin protiv čovečnosti na području opštine Hadžići od maja do kraja 1992. godine. Sporazum o priznanju krivice Veselinović je postigao s Tužilaštvom BiH.

"Sudsko veće je prihvatilo sporazum o priznanju krivice po kojem je Veselinović, u okviru širokog i sistematičnog napada paravojnih, policijskih i vojnih formacija Vojske Republike Srpske (VRS), počinio, podsticao i pomagao u ubistvima, nečovečnom postupanju i drugim delima kojima su civilima nanete velike patnje", kazala je predsedavajuća Sudskog veća.

Prema sporazumu, Veselinović je kriv što je zajedno s drugim pripadnicima VRS-a nezakonito hapsio civile na području sela Žunovnica, Musići i drugih s područja opštine Hadžići, i što je omogućio drugima da maltretiraju civile i nad njima vrše bludne radnje.

Tužilaštvo je odustalo od tačke optužnice po kojoj je optuženi, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a 20. maja 1992. godine učestvovao u napadu na selo Musići, kada je ubijeno nekoliko osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: