Srbija: Nema novoobolelih od gripa

U Srbiji danas nema novoobolelih od gripa H1N1, izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

15:47

Default images

Milosavljević je rekao da će od sutra Ministarstvo svakog dana u podne zvanično informisati javnost o širenju gripa u Srbiji. “Od ukupno 11 osoba koje su zaražene virusom H1N1, petoro je izlečeno i vratilo se svojim normalnim životnim aktivnostima”, kazao je ministar.

“Od ostalih šestoro, troje je kod svojih kuća i završava kućno lečenje, još troje se nalazi u bolničkim uslovima, i oni su stabilno i dobro”, rekao je on.

Bez zaštitnih maski na aerodromu

Nijedan putnik koji je danas avionom doputovao na beogradski aerodrom nije nosio zaštitnu masku, a tek pokoji je zaustavljen zbog sanitarne kontrole.

Procedura pregleda u Srbiji nije se promenila ni zbog činjenice da su se u Srbiji pojavili prvi slučajevi zaraze virusom H1N1.

Kada avion sleti, i kad putnici izađu iz letelice, posle kontrole dokumenata i carinskih provera, a pre nego što se zagrle sa ljudima koji ih čekaju na aerodromu “Nikola Tesla”, trebalo bi da prođu još jednu proveru.

Međutim, svi sa kojima je ekipa B92 razgovarala kažu da su sanitetsku proceduru retko prolazili na aerodromima na kojima su boravili.

Niko od putnika ne nosi zaštitnu masku, jer kažu da se ne boje gripa.

Uprkos velikom sportskom takmičenju koje sutra počinje u glavnom gradu Srbije – Univerzijadi, i velikom broju sportista i publike koja stiže u Beograd, mere, sudeći prema rečima putnika, nisu pooštrene.

Radnici sanitetske službe na beogradskom aerodromu kažu da ne mogu da spreče ulazak potencijalno zaraženih, ali njihov je zadatak da ih informišu kako da se ponašaju u slučaju pojave prvih simptoma.

Epidemiolozi insistiraju na tome da je nošenje zaštitnih maski obavezno samo ukoliko ćete provesti neko vreme sa osobom za koju je potvrđeno da ima virus H1N1.

Izuzetno je važno pridržavati se prevenitvnih mera koje je sugerisalo Ministarstvo zdravlja, te prati ruke što češće. Ukoliko kijate ili kašljete, sklonite glavu u stranu od prisutnih ljudi, a ukoliko osetite simptome karakteristične za grip, odmah se javite lekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: