Predaja digitalnog mamografa

Digitalni mamograf kupljen u akciji Fonda B92 "77 žena u 7 dana" svečano je uručen Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

00:41

Default images

Ključeve pokretnog mamografa direktoru Instituta za onkologiju Nenadu Borojeviću predao je direktor B92 Veran Matić. Akcija kupovine mamografa najveći je humanitarni projekat u Srbiji u poslednjih godinu dana, nastao partnerstvom između privatnog i javnog sektora. U ovoj akciji svojim prilozima učestvovalo je 114 donatora, koji su prepoznali važnost borbe protiv raka dojke.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena, a najugroženije su one od 55. do 70. godine. U Srbiji se svake godine otkrije da četiri hiljade žena ima rak dojke.

Lekari kažu da je najefikasnija prevencija pregled, koji treba redovno obavljati već od dvadesete godine, jer od ove vrste raka mogu da obole i žene koje ne spadaju u rizične grupe. B92 je u želji da promeni statistiku uspešno sproveo akciju kupovine pokretnog digitalnog mamografa.

Mamograf je danas postao vlasništvo Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i time je ispunjena početna ideja B92 da se obezbedi digitalni pokretni mamograf koji će doći do svih žena u Srbiji kako bi na vreme mogle da obave pregled dojke i otpočnu lečenje u ranoj fazi kancera, kada je potpuno izlečiv. “Ovaj današnji događaj je proizvod nacionalne mobilizacije koja je neophodna kada je neophodna borba protiv raka. Vi dobro znate da je u Srbiji u toku sprovođenje nacionalne strategije koje nosi taj naziv ‘Srbija protiv raka’”, kazao je direktor instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenad Borojević.

U akciji prikupljanja novca za mamograf učestvovalo je 114 donatora.

Prikupljeno je 49 miliona dinara, a grad Beograd je donirao još 10 miliona, što je bilo dovoljno novca da se pored mobilnog mamografa kupi još jedna fiksna digitalna jedinica koja je već u upotrebi na Institutu za radiologiju.

“Ja, pre svega, želim da izrazim zahvalnost u ime Ministarstva zdravlja i svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Srbije, u ime svih građana, pre svega ideji B92, a zatim i učešću svih znanih i neznanih koji su pomagali materijalno i moralno i podrškom da milion i šeststo hiljada žena u ovoj zemlji koje imaju preko 45 godina, i koje treba svake dve godine budu pregledane mamografijom, po mogućstvu dobrom aparaturom, pouzdanom - dobiju šansu”, kazao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Akcija kupovine mamografa najveći je humanitarni projekat u Srbiji u poslednjih godinu dana nastao partnerstvom između privatnog i javnog sektora, rekao je predsednik Upravnog odbora B92 Veran Matić.

“B92 će, kao neko ko je do sada koordinirao ovu akciju, pratiti sve ono što ovaj tim i ovi uređaji budu radili u narednom periodu”, kaže Matić.

“Na taj način, još jednom ćemo nastojati da podignemo zainteresovanost i svest za preventivne preglede kada je reč o borbi protiv raka dojke. Mislim da je ovo veliki trenutak u savladavanju same bolesti”, rekao je on.
(B92)
Ovim uređajem Srbija postaje ravnopravna sa Nemačkom, Holandijom i zemljama Skandinavije, koje imaju najrazvijeniju tehnologiju, kaže načelnik dijagnostike na Institutu za onkologiju i radiologiju, Zoran Rakočević.

“Predviđeno je da po preuzimanju vaše donacije, mobilini digitalni mamograf već od ponedeljka započne sa svojim radom i to u okviru Zdravstvenog centra Kraljevo”, najavljuje on.

“Predviđeno je da se tokom narednih nekoliko meseci u ovom zdravstvenom centru pregleda oko 2.000 žena iz regiona koji pokriva ovaj zdravstveni centar. To znači širi region grada Kraljeva, region Raške i okolnih prigradskih naselja i domova zdravlja”, kaže Rakočević.
(B92)
Nakon Kraljeva, mamograf ide u Valjevo, a do kraja godine će obići beogradske prigradske opštine.

“Funkcija mobilnog mamografa u prvom trenutku će biti pregled žena kod kojih se radi na ranom otkrivanju raka dojke. Znači koje su zbog nekakvih tegoba zbog kojih su se obratile lekaru postavljena indikacija za mamografski pregled”, objašnjava Rakočević.

“To će ujedno biti i veliki test za početak, to jest steći ćemo mnogo podataka za sam početak skrininga raka dojke koji se predviđa negde oko oktobra, novembra meseca ove godine”, kaže on.

Prema rečima Zorana Rakočevića, radi se o tehnologiji koja je vrhunac dijagnostike bolesti dojke, kakva, osim u Grčkoj, ne postoji na Balkanu.

Ministarstvo zdravlja kroz Radnu grupu za rano otkrivanje i skrining raka dojke će upotpuniti tehnološki napredak edukacijom radiologa koja će za nekoliko nedelja početi u Srbiji.

Mamograf će već u ponedeljak biti u Kraljevu, gde će pokriti širi region ovog grada, a biće pregledano oko 1.800 žena.

Nakon toga mamograf putuje u Valjevo i beogradske prigradske opštine, a mogućnost da budu pregledane imaće i žene koje nemaju zdravstveno osiguranje.

Redovni pregledi spasavaju život

U Srbiji se svake godine otkrije da su nove četiri hiljade žena obolele od raka dojke.

Lekari kažu da je najefikasnija prevencija pregled, koje treba redovno obavljati već od dvadesete godine, jer od ove vrste raka mogu da obole i žene koje ne spadaju u rizične grupe.

Dvadesetdevetogodišnjoj Ljiljani Cerovac prošle godne, samo tri meseca nakon porođaja, dijagnostikovan je maligni rak leve dojke.

Ljiljana je najpre sama uočila promene, a njene sumnje su kasnije potvrdili lekari Instituta za onkologiju, koji nakon toga, kako kaže postaje njena kuća.

Redovno je odlazila na hemoterapije, ali one nisu urodile plodom, zatim na zračenja, koja su pomogla da bolest ne napreduje. Krajem prošle godine je i operisana.

Ljiljana kaže da do tada nije ni bila svesna koliko je jaka i spremna da se bori.

“Nisam sedela kod kuće, doterivala sam se, stavljala nakit i šminku. Tako sam se ponašala i moja porodica je zahvaljujući meni zaboravljala šta se dešava”, priča Ljiljana.

Ona se sada oseća odlično, vreme uglavnom provodi sa kćerkom Milom, koja ima devetnaest meseci, a za pet godina, kada potpuno prestane sa terapijama, planira još jedno dete.

Kaže da su redovni pregledi jako bitni za sve žene, jer ona nije pripadala nijednoj rizičnoj grupi, mlada je, nepušač, fizički je aktivna i u porodici nije imala nijedan slučaj raka dojke.

“Savet je da idete kod lekara i kad mislite da za to nema potrebe. Nemojte govoriti da se plašite da će vam sigurno nešto naći. Ta agonija pregleda traje mnogo kraće, nego lečenja, traje 15 minuta i posle toga ideš kući mirne glave”, priča Ljiljana. Statistika pokazuje da u Srbiji svaka dvanesta žena oboli od raka dojke. U Institutu za onkologiju kažu da ukoliko se standard jedne države povećava, raste i broj obolelih žena, ali se stopa smrtnosti smanjuje, jer su šanse za izlečenje veće.
“Standard, u stvari, utiče na način života, koliko se krećemo, kako se hranimo, kakve su naše navike. Smatra se da hormonski status povećava rizik od raka dojke. Jedan od faktora rizika su i rana prva menstruacija", navodi direktorka službe epidemilogije Ana Jovićević.

"Devojke sada rano dobijaju prvu menstruaciju, a kasno gube ciklus, što produžava period estrogenog delovanja i samim tim povećava rizik od nastanka raka dojke”, ukazuje ona.

Početkom godine usvojen je nacionalni program skrininga za rak dojke, što podrazumeva da će žene ubuduće na kućnu adresu dobijati pozive za pregled.

Lekari kažu da bi devojke već od dvadesete godine jednom mesečno morale da obavljaju samopregled grudi, dok žene koje imaju preko četrdeset godina moraju jednom u dve godine da odlaze na mamografski pregled.

Ukoliko se na vreme otkrije, rak dojke je u 90 odsto slučajeva izlečiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: