DSS: Zbog krize, setili se Rusije

Dok Vlada Srbije intenzivno radi na dobijanju finansijske pomoći od Rusije, u DSS-u smatraju da se "Vlada setila Rusije" samo zato što i nema drugog rešenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2009.

17:25

Default images

Posle prepiske dvojice predsednika, Borisa Tadića i Dmitrija Medvedeva, najavljuje se realizacija kreditnog aranžmana. Pojedini poznavaoci prilika smatraju da ta vrsta saradnje ne bi trebalo da iznenađuje, jer je Srbiji pomoć neophodna u vreme svetske ekonomske krize, te da se ovim Beograd ne opredeljuje između Brisela i Moskve.

Iz ekonomskog tima premijera Mirka Cvetkovića kažu i da obraćanje Moskvi za pomoć ne znači i da Srbija u Rusiji traži rezervu ukoliko propadnu dogovori sa MMF-om, ali opozicioni DSS u takva objašnjenja ne veruje.

DSS ostaje pri stavu da sa Rusijom mora što bliže da se sarađuje, ali motive za ovaj postupak tumače na posve drugačiji način.

Predsednik Ekonomskog saveta te partije Nenad Popović kaže za B92 da je ideja o traženju kredita od Ruske federacije obesmislila tezu Vlade da “Evropa nema alternativu”.

“Sad kad je kriza, setili su se Rusije”, kaže Popović.

“Zato što ova Vlada više nema kome da se obrati za pomoć, jer joj zapadne zemlje više ne pružaju onakvu podršku kao ranije, a ja lično smatram i da su oni razočarani ovom vladom, a pogotovo njenim rezultatima”, smatra Popović.

“Ekonomski motivi za traženje ovog kredita leže u tome što se naša privreda nalazi pred kolapsom i zato što, kako sada stvari stoje, MMF možda i neće odobriti drugi deo kredita, pa ne postoji drugi način da se napuni budžet i da se država spase od bankrota”, zaključuje on.

Više o ovoj temi možete čitati u rubrici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: