Cvetković: Integracije su prioritet

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da su prioriteti Srbije evropske integracije i što skorija vizna liberalizacija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2009.

16:24

Default images

Premijer Cvetković razgovarao je danas sa komesarom za nauku i istraživanje Evropske unije Janezom Potočnikom, saopšteno je iz Vlade Srbije. Kada je reč o ulaganju u nauku i istraživanje, premijer Cvetković je preneo zahvalnost evropskom komesaru na podršci koju evropske institucije daju razvoju nauke u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, zajednički je konstatovano da je ulaganje u nauku ulaganje u budućnost.

Sastanku su prisustvovali šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras i potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnologiju Božidar Đelić.

Hubačkova: Podrška Češke Srbiji

Češka je spremna da u roku od nekoliko nedelja, posle preporuke Evropske komisije, potvrdi odluku o ukidanju viza za građane Srbije, kaže ambasadorka te zemlje Hana Hubačkova.

Obraćajući se novinarima na kraju češkog predsedavanja Evropskoj uniji, ambasadorka Hubačkova je rekla da se nada da će u narednih šest meseci, tokom predsedavanja Švedske, Srbija uspeti da omogući da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Hana Hubaèkova (FoNet, arhiva)
Ambasadorka Hubačkova objašnjava da bi proces potvrđivanja odluke Evropske komisije da Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji ukine vize, bar što se Češke tiče, mogao ići brzo budući da odluku donosi Vlada.

"Biće potrebno nekoliko nedelja, najviše nekoliko meseci za tu odluku. Što se Češke tiče, to je relativno glatka procedura i ne očekujem poteškoće, jer smo mi i pre preuzimanja predsedavanja podržavali proces vizne liberalizacije”, rekla je Hubačkova.

Ambasadorka kaže da 26 članica Unije nije uspelo da ubedi "jednu zemlju" da pristane na deblokadu procesa evopskih integracija Srbije, uprkos napretku u saradnji sa Haškim tribunalom.

"Mi smo pokušali da postignemo konsenzus o deblokadi Prelaznog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju. Nažalost, uprkos svim naporima na raznim nivoima, nismo u tome uspeli”, navela je ona.

“Nadam se da bi, ukoliko se nastavi taj pozitivni trend, moglo doći do pomaka za vreme predsedavanja Švedske”, kaže Hubačkova.

Zaključujući predsedavanje Češke Evropskoj uniji ambasadorka Hubačkova kaže da su najveći izazovi bili ekonomska i gasna kriza, a da se Prag ponosi napretkom u dijalogu sa Rusijom i ogranizacijomo prve posete novog predsednika Amerike Baraka Obame Evropi.

Papandreu: Balkanske zemlje u EU 2014.

Predsednik Socijalističke internacionale i bivši ministar inostranih poslova Grčke Jorgos Papandreu izjavio je da će zemlje balkanskog regiona biti primljene u EU do 2014. godine.

"Verujem da će ceo Balkan biti u Evropskoj uniji 2014. godine", rekao je Papandreu koji predsedava sedičom Saveta Socijalističke internacionale koja se odrzava u Bečićima kod Budve.

Papandreu je rekao da su zemlje Balkana pokazale "naporan rad" da svoja društva transformišu u pravcu priključivanja EU.

Učesnici skupa najviših predstavnika partija socijaldemokratske orijentacije u Budvi ocenili su danas da je "neoliberalizam" glavni krivac za svetsku ekonomsku krizu.

Očekuje se da će socijalisti sveta sutra usvojiti rezoluciju, sa pozivom da se svet suprotstavi savremenim izazovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: