Napad nakon skupa kod Delta sitija

Pripadnici profašističke organizacije "Obraz" napali aktiviste Antifašističke kampanje nakon jučerašnjeg skupa podrške Romima koji žive pored naselja "Belvil".

Izvor: B92

Subota, 27.06.2009.

14:19

Default images

Ekstremni desničari su prvo iz prikrajka snimali skup antifašista, a kada su se manje grupe razilazile, krenuli su za jednom od njih, i napali grupu u tramvaju kod Otvorenog tržnog centra. Jedna osoba je zadobila povrede glave, i zbrinuta je u Urgentnom centru. Napad prijavljen policiji, na "jutjub" snimcima su zabeležena lica nasilnika.

Na prvom "jutjub" snimku koji su snimili članovi Antifašističke kampanje se vidi da se prekoputa Delta sitija, kod tramvajske stanice, okupila grupa od nekoliko osoba koji su provocirali i vređali prisutne na skupu Antifašističke kampanje. Posebno se ističu crnokosi mladić u beloj majici i crvenom šorcu, i riđokosi mladić obučen u crno.

Oni su koordinisali ostale saučesnike u napadu, koji su u tramvaj ušli posle nekoliko stanica. Švedska novinarka Saša Filšer, koja se vraćala automobilom sa protesta Antifašističke kampanje, zabeležila je upravo napad na antifašističkog aktivistu. Na snimku se jasno raspoznaju iste one osobe koje su bile zabeležene na snimku ispred Delta sitija.

Majda, aktivistkinja Antifašističke kampanje, kaže za B92 da je samo čudo spasilo mladića da ne zadobije još teže posledice, jer su oni iz automobila odmah alarmirali policiju. Na snimku se ne vide momenti kada pripadnici profašističkih organizacija brutalno šutiraju mladića dok bespomoćno leži na zemlji. U sredu uveče, zabeležen je još jedan napad na pripadnike AFK-a, kada su izlazili sa Filozofskog fakulteta oko 23 časa nakon sastanka u vezi sa protestom ispred Delta sitija.

Desetak nasilnika koji su se identifikovali kao pripadnici "Obraza" su nasrnuli sa upaljenim bakljama na aktiviste AFK-a koji su bili ispred Platoa na stanici trolejbusa. Nakon kraćeg fizičkog obračuna, pripadnici "Obraza" su pobegli.

LSV: Pronaći i kazniti nasilnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine je zatražila od nadležnih organa da uhapse nasilnike, i "napokon pošalju jasnu poruku da nasilju i vandalizmu nema mesta u našem društvu."

"Napad na aktiviste Antifašističke kampanje, koji su svojim skupom pokušali da skrenu pažnju na težak položaj u kome se nalaze naši sugrađani, predstavlja poslednju opomenu da u ovom društvu postoji velika opozicija svemu što je ljudsko, demokratsko i svojstveno normalnom čoveku", navodi se u saopštenju LSV.

"Podsećamo da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Republičkom javnom tužilaštvu još pre nekoliko meseci podnelo dokaze i inicijativu za ukidanje organizacije Obraz. Međutim, tužilaštvo se još uvek nije ni oglasilo po ovom pitanju. Smatramo da je zločin nemo posmatrati nasilje u kome su žrtve oni koji Srbiju vide kao demokratsko i evropsko društvo", stoji u saopštenju.

SDU osudio napad

Socijaldemokratska unija (SDU) je osudila napad pripadnika desničarskih ekstremističkih organizacija na učesnike protesta povodom odluke organizatora Unverzijade da žicom ograde romsko naselje pored zgrada u kojima su smešteni učesnici Univerzijade.

I pored neverovatne činjenice da državni i gradski funkcioneri čute pred činjenicom da je javno preduzeće Univerzijada poseglo za metodama koje su poslednji put primenje od fašističkih snaga tokom Drugog svetskog rata i time osramotilo sve građane Srbije, odsustvo reakcije Ministarstva unutrašnjih poslova u sprečavanju incidenata na skupu visokog rizika je još jedno od neprijatnih iznenađenja, navodi se u saopštenju SDU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: