Tadić: Bez tenzija o Vojvodini

Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao je da se smire strasti i da se ne izazivaju tenzije kada je u pitanju statut Vojvodine.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 26.06.2009.

11:05

Default images

Tadić je novinarima u Domu Narodne skupštine, nakon uručenja sablji oficirima 52. klase Generalštabnog usavršavanja rekao da su statut Vojvodine i zakon o nadležnostima Vojvodine predmet diskusije među članovima Vlade Srbije i da se o tim temama u medijima i javnim raspravama pokreću neistine.

"Nije dobro da se uzdižu teme u javnosti na neistinitoj osnovi i veoma je važno da se o svemu diskutuje onako kako jeste", naveo je Tadić dodajući da se tako izazivaju izlišne tenzije u Srbiji, uprkos velikim teškoćama s kojima se suočava država zbog ekonomske krize.

Tadić je naveo da se te tenzije možda izazivaju i namerno kako bi se Srbija destabilizovala.

Tadić i Berluskoni o saradnji

Predsednik Srbije Boris Tadić i italijanski premijer Silvio Berluskoni dogovorili su se da se na jesen u Italiji održi samit Italija-Srbija, na kom će biti ozvaničeno stateško partnerstvo dveju zemalja.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Tadić i Berluskoni razgovarali su sinoć u Rimu. Berluskoni je, kako se dodaje, podržao evropske integracije Srbije i ukidanje viza za njene građane.

Italijanski premijer i predsednik Srbije razgovarali su o investicijama kompanije Fijat u Srbiji i dogovorili se o daljim italijanskim ulaganjima u srpsku privredu.

U četvrtak po podne Tadić je bio i glavni govornik na sastanku Savetodavnog odbora Unikredit grupe, koji čine ekonomski i spoljnopolitički stručnjaci iz čitave Evrope.

LDP: Statut mora biti odmah usvojen

Liberalno-demokratska partija saopštila je da Statut Vojvodine mora odmah biti usvojen i to u tekstu koji garantuje nadležnosti u najvažnijim poslovima i da mora biti praćen efikasnim i sprovodivim zakonom o prenosu nadležnosti, kao i daljom decentralizacijom cele zemlje.

Stranka je navela da je spremna da u tome bude najaktivniji partner, ali i "prepreka svakoj imitaciji i kompromisima oko suštine decentralizacije".

"Potrebe Vojvođanki i Vojvođana ne smeju biti tretirane samo kao ustavna obaveza, a još manje kao predmet kompromisa stranaka vladajuće koalicije i oživljenih nacionalističkih projekata", smatra LDP. Ta stranka dodaje da je ugroženi javni interes ključna tačka i cilj svih aktivnosti koju će preduzimati, uz pronalaženje efikasnih rešenja za unutrašnju ekonomsku i socijalnu krizu i propadanje institucija.

U saopštenju se navodi i da je situacija u društvu haotična, a da je odgovornost za to, pre svega, na strani Vlade Srbije "koja je generator krize, a ne autoritet koji na nju pruža odgovor".

"Očekivanja građana trinaest meseci posle majskih izbora i ono za šta su glasali gurnuti su na margine vladine politike. Ignorisanje života je očigledno ponovo otvorilo prostor za povratak politike i atmosfere koju su građani odbacili glasajući na prošlim izborima", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: