Iran: Nema promena rezultata

Iranska državna televizija izvestila je da je delimično ponovno prebrojavanje glasova sa predsedničkih izbora od 12. juna potvrdilo da nema promena rezultata.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.06.2009.

13:53

Default images

Iranska TV stanica na engleskom jeziku "Pres TV" objavila je naslov: "Iran: delimično ponovno prebrojavanje glasova potvrđuje izborni rezultat", ne navodeći druge detalje. Prema zvaničnim rezultatima, dosadašnji predsednik Mahmud Ahmadinežad odneo je ubedljivu pobedu na izborima.

Najviše zakonodavno telo Islamske Republike Savet čuvara ranije je saopštio da je spreman da ponovo prebroji slučajan uzorak od 10 odsto glasova, ali za sada nije poznato da li se na to odnosi informacija koju je objavila iranska televizija.

Na ulicama Teherana ponovo je došlo do sukoba demonstranata i policije, koja je upotrebila suzavac, ali nije bilo povređenih, rekao je jedan očevidac Rojtersu.

Britanska agencija je prethodno javila da se grupa od oko 200 demonstranata okupila se u blizini zgrade parlamenta u južnom delu Teherana, kako bi protestovala zbog izbornih rezultata.

Prema podacima TV stanice "Pres TV", u nemirima koji su izbili posle održavanja predsedničkih izbora 12. juna, poginulo je 20 ljudi.

Mnoge zapadne zemlje su do sada saopštile da su zabrinutost zbog nasilja na ulicama Teherana.

Hamnei: Nećemo popustiti

Vrhovni iranski verski vođa Ali Hamnei izjavio je da vlasti neće popustiti pred pritiscima da se ponove predsednički izbori u toj zemlji.

"Insistirao sam i činiću to ubuduće, na primeni zakona. To znači da nećemo ići nijedan korak iznad zakona. Ni sistem ni ljudi neće popustiti pred pritiskom, ni po koju cenu", izjavio je Hamnei, a prenela državna televizija.

Iranske vlasti ranije su saopštile da razmatraju mogućnost spuštanja odnosa sa Velikom Britanijom na niži nivo, zbog navodne špijunaže i podsticanja iranske opozicije na proteste.

U Iranu su 12. juna održani predsednički izbori, na kojima je ponovo izabran aktuelni predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Lider opozicije Hosein Musavi optužio je, međutim, Ahmadinedžada da je pokrao izbore i zatražio novo glasanje.

Izborna komisija u Iranu saopštila je prošle sedmice da je bilo određenih izbornih nepravilnosti, ali da one nisu uticale na konačni ishod izbora.

Iranska opozicija, i pored zabrane vlasti i oružanih sukoba sa policijom, već dve sedmice održava proteste zahtevajući nove izbore.

Protest pred ambasadom Velike Britanije

Tvrdokorni branioci Islamske revolucije protestovali su ispred britanske ambasade u Teheranu i zahtevali prekid diplomatskih odnosa sa Velikom Britanijom.

Jedan od njih je i vođa ozloglašenih Basiđa, paramilitarne grupe za koju se veruje da je tukla i ubijala demonstrante.

"Jasna je uloga britanskih medija, posebno BBC-ja u organizovanju nedavnih nereda i sukoba, kao i pomaganja zabranjenim Narodnim mudžahedinima Irana, teroristima koji su osmislili nerede. Pozivamo vladu Islamske Republike Iran da preseče diplomatske odnose s Velikom Britanijom što pre", kaže Ehsan Javari, sekretar studenata Basiđa u Teheranu.

U glavnom bazaru u Teheranu trgovci rade, ali nema mnogo posla.

Prividan mir na ulicama iranske prestonice jedina je slika koju strani mediji mogu da prikažu. Ipak, posle odluke Saveta čuvara revolucije da nema poništavanja izbora, poznavaoci prilika u toj zemlji navode da se mogu očekivati novi protesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: