Zahtev za izručenje Čekua

Minstarstvo pravde Srbije uputilo je Bugarskoj zahtev za izručenje Agima Čekua, bivšeg premijera Kosova i nekadašnjeg komandanata OVK.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 24.06.2009.

00:02

Default images

Čeku je uhapšen prošle noći na bugarsko-makedonskoj granici na osnovu Interpolove poternice, raspisane na zahtev Srbije koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu. Dok Bugarska ne razmotri zahtev Srbije za izručenje, Čekuu je na zahtev tužilaštva određen pritvor od 72 sata i on se sada nalazi u Ćustendilu.

Agim Čeku uhapšen je na granici sa Makedonijom, na ulasku u Bugarsku.

Hapšenje Čekua potvrdio je i zamenik bugarskog ministra spoljnih poslova Ljubomir Ključkov.

On je rekao da očekuje dopunske informacije od Interpola koje se tiču motiva podizanja optužnice, i da je Čeku u Bugarsku došao na poziv jednog bugarskog političara sa kojim je trebalo da se sastane“.

“Ja očekujem da će biti oslobođen. Razume se moraju da se ispune pravni okviri i naravno da naša država ne može da prejudicira kakvo će rešenje biti, ali moguće je. Sada ovo dajem samo kao primer, ali moguće je da bude oslobođen na osnovu toga što je Bugarska priznala Kosovo”, kaže Ključkov. MInistarka pravde Srbije Snežana Malović odgovara da se nada da politika i diplomatija neće uticati na međunarodno pravo.

“Svi međunarodni pravni pravni dokumenti ne govore i ne priznaju razlog da priznanje nečije nezvisnosti može da bude osnov za puštanje iz pritvora ili neudovoljavanje prema zahtevu strane države za ekstradiciju”, kaže ministarka pravde Srbije.

“Prema tome, ja se duboko nadam da to neće biti osnov zbog čega će odlučivati nadležni organi u Bugarskoj. Diplomatski razgovori, kada je u pitanju bilo koje krivično delo, a naročito krivično delo koje se tiče ratnog zločina, i to genocida, ne bi trebalo da ima mesta u odlučivanju pravosudnih organa”, rekla je ona.

Malovićeva je precizirala da bi postupak o izručenju mogao da bude sproveden prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, iako Srbija i Bugarska imaju ugovor o međunarodnoj prvnoj pomoći u krivičnim stvarima, iz 1960. godine.

Čeku je u Srbiji optužen kao bivši komandant OVK, na osnovu komandne odgovornosti, za ubistvo 669 Srba i 18 pripadnika drugih nealbanaca.

Čeku je dva puta hapšen po međunarodnoj poternici - prvi put 2003. godine na aerodromu u Ljubljani, a drugi put na aerodromu u Budimpešti, u februaru 2004. godine, ali je oba puta oslobođen.

U maju ove godine Čeku je proteran iz Kolumbije, na osnovu poternice Interpola.

Homen: Zahtev po hitnom postupku

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen objasnio je da je zahtev za izručenje bivšeg premijera Kosova Agima Čekua upućen po hitnom postupku Ministarstvu pravde Bugarske.

"Ministarstvo pravde je, kao i do sada, kada su u pitanju najteži učinioci krivičnih dela, po hitnom postupku potpisalo i uputilo zahtev za izručenje Agima Čekua ministarstvu pravde Bugarske. Inače, on je uhapšen juče na osnovu crvene Interpolove poternice koju je raspisala Republika Srbija", rekao je Homen za B92.

"Što se tiče krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, on se goni za jedno od najtežih krivičnih dela, a to je krivično delo genocida iz člana 141 Krivičnog zakonika. Konkretno, stavlja mu se na teret ubistvo 669 Srba i 18 drugih nealbanaca", naveo je on.

"Mi se nadamo da će pravosudni organi Republike Bugarske u čijoj je sada nadležnosti u što kraćem roku doneti odluku i da će on biti izručen Srbiji", kaže Homen. Državni sekretar je podsetio da je Čeku do sada u inostranstvu hapšen četiri puta po poternici iz Srbije, ali nije izručen Srbiji.

"Tačno je da je i politika imala uticaja na donošenje ovakvih odluka do sada. Naš je stav da, ako smo mi kao Republika Srbija kadri da sudimo svojim državljanima, odnosno Tužilaštvo za ratne zločine da ih goni, svi moraju da budu dostupni pravdi", kaže on.

"Nadam se da će Bugarska doneti pravilnu odluku, ali, u svakom slučaju, ne treba zaboraviti da za ovakvu vrstu krivičnog dela ne postoji zastarelost", rekao je Homen.

Homen je objasno da kada su u pitanju ekstradicije i sam postupak, taj rok može trajati do godinu dana.

"Uvek je odluka na pravosudnim organima pa je vrlo teško reći tačnu procenu kada će oni doneti odluku o izručenju", zaključio je Homen.

Čeku je na osnovu Interpolove poternice uhapšen prvi put oktobra 2003. na aerodromu u Ljubljani, a drugi put na aerodromu u Budimpešti, u februaru 2004, ali je oba puta oslobođen. U maju 2009, Čeku je proteran iz Kolumbije, na osnovu poternice Interpola.

Kosovski zvaničnici su nekoliko puta tražili da bude ukinuta Interpolova poternica koju je izdala Srbija za kosovskim Albancima.

Odluka u naredna tri dana

Agim Čeku je sinoć uhapšen na bugarsko-makedonskoj granici na osnovu Interpolove poternice i potom mu je određen pritvor od 24 sata, a bugarsko tužilaštvo mu je danas produžilo pritvor za 72 sata.

Tužilac Boris Velčev je objasnio da čeka dokumentaciju Interpola, nakon čega će Tužilaštvo doneti odluku da li će Čeku biti izručen Srbiji.

Kako je javila bugarska agencija BTA, Tužilaštvo će u naredna tri dana, nakon pregleda dokumentacije, doneti odluku da li će Čeku, kojeg srpsko tužilaštvo tereti za ratne zločine, biti izručen Srbiji ili pušten na slobodu.

Portparol Socijaldemokratske partije Kosova, čiji je Čeku predsednik, Gezim Kasapoli, rekao je da je Čeku u Bugarsku išao na razgovore sa bugarskim zvaničnima.

"Čeku je putovao u Sofiju, gde je pozvan na zvanični sastanak sa zamenikom ministra inostranih poslova Bugarske", rekao je portparol SDP Gezim Kasapoli.

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova, međutim, saopštilo je da lider kosovske Socijaldemokratske partije Agim Čeku nije imao zvaničan poziv za posetu Bugarskoj.

Čeku nije imao zvanični poziv i Ministarstvo nije ni obavešteno da bivši premijer Kosova ima takvu vrstu poziva, izjavio je agenciji Fokus zamenik bugarskog ministra spoljnih poslova Milen Keremečijev.

On je dodao da je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova u stalnom kontaktu sa kosovskim vlastima, koje su obaveštene da je Čeku uhapšen.

Bivši ministar spoljnih poslova Solomon Pasi izjavio je da je on pozvao Agima Čekua u posetu Bugarskoj. Pasi je naveo da ima stalne radne kontakte sa Čekuom, sa kojim je imao uzvratne posete.

Vlada Kosova očekuje oslobađanje

Hapšenje bivšeg premijera Agim Čekua je za Vladu Kosova je vrlo razočaravajuće, rekao je njen portparol Memlji Krasnići, navodeći da je vlada zatražila hitno oslobađanje Čekua.

“Srbija je izgubila pravo da kontroliše kretanje na Kosovu, tako da je ovo hapšenje neprihvatljivo”, kaže Memlji Krasnići.

“Mi smi pozvali međunarodne zvaničnike da se pozabave ovim pitanjem i da zaustave u suštini političko hapšenje koje dolazi iz vremena Slobodana Miloševića", ocenio je on.

"U isto vreme, mi smo u stalnom kontaktu sa bugarskim zvaničnicima i očekujem da će ovo pitanje biti rešeno i da će Čeku uskoro biti pušten”, rekao je Krasnići.

Portparolka ministarstva inostranih poslova Kosova Albana Bećiri smatra da će najkasnije sutra Čeku biti na Kosovu, prenosi danas Radio Slobodna Evropa.

"Prema poslednjim informacijama koje ima ministarstvo inostranih poslova, nadamo se da će se do sutra Čeku vratiti na Kosovo", rekla je Bećiri.

Ona odbacuje mogućnost da Čeku bude izručen vlastima u Srbiji, nezavisno od toga što je ministarstvo pravde Srbije podnelo zahtev za ekstradiciju.

"Takva mogućnost ne postoji, apsolutno ne postoji, nakasnije sutra on je na Kosovu", ponovila je Bećiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: