Ukinuto finansiranje "Petnice"

Ministarstvo prosvete ukinulo je finansiranje Istraživačke stanice "Petnica", kaže direktor te ustanove. U Ministarstvu kažu da će biti novca za "Petnicu".

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2009.

13:55

Default images

Istraživačka stanica "Petnica" ostala je bez sredstava Ministarstva prosvete, tvrdi za B92 direktor te naučne ustanove Vigor Majić. On je rekao da nije dobio nikakvo obrazloženje toga zašto posle dve i po decenije država odustaje od finansiranja “Petnice“, kroz koju je za to vreme prošlo više od 50 hiljada mladih istraživača.

"Ministarstvo prosvete potpuno je obustavilo finansiranje naših obrazovnih programa, za šta nam je bilo potrebno 40 miliona dinara", objasnio je Majić.

On je naveo da su u Petnici, prema važećem planu finansiranja, od Ministarstva prosvete očekivali 24 miliona dinara, što je izostalo.

"To znači da ćemo morati da prekinemo realizaciju dobrog dela programa tako što ćemo letnje seminare i kampove, umesto krajem avgusta, okončati mesec dana ranije i otkazati sve što je planirano za jesen", naveo je Majić.

Sada su, upozorava Majić, ugroženi letnji programi za talentovane srednjoškolce i studente.

“Nadamo se da je to možda prekid u komunikacijama između ministra i njegovih saradnika. Svejedno, posledice su iste”, kaže Majić.

“Mi ovde stajemo sa radom, obrazloženja koja dobijamo su potpuno nezvanična i nemamo nikakvih pokazatelja šta stvarno može biti razlog, osim da lovimo u toj nejasnoj situacija šta bi sve mogli da budu razlozi toga”, zaključio je on.

Prema njegovim rečima, u novonastaloj situciji pitanje je da li će ova ustanova moći da uđe u ciklus prijavljivanja učenika za programe u 2010. godini.

Majić je naveo da će rukovodstvo "Petnice" morati da nađe i novac za održavanje sedam objekata u Petnici i za plate 35 zaposlenih.

On upozorava da je "Petnica" u apsurdnoj situaciji, jer se ovih dana privode kraju dogovori Vlade Srbije sa Evropskom investicionom bankom o nastavku izgradnje i proširenja kapaciteta stanice.

"Zaista je ironično ako započnemo proširenje smeštajnih kapaciteta, a u isto vreme obelodanimo da nemamo novca za programe. Ideja da treba davati pare za izgradnju, a zanemariti sadržaje, na našem primeru pokazuje svu svoju besmislenost", ocenio je Majić.

U Petnici se svake godina održi 140 programa, seminara, kurseva i kampova kroz koji prođe oko 2.500 darovitih učenika i studenata iz cele Srbije i zemalja regiona.

Ovu ustanovu su tokom 2008. posetili predsednik Srbije, Boris Tadić i potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku, Božidar Đelić, i najavili punu pomoć u njenom razvoju.

Ministarstvo: Biće novca za "Petnicu"

Iz Ministarstva prosvete stižu uveravanja da od “Petnice” nisu odustali, kao ni od celokupnog programa za rad sa talentima, ali da situacija sa bužetom nije najsjajnija.

Pomoćnik ministra u sektoru za finasije Milanko Perišić rekao je za B92 da iznos možda neće biti onoliki koliko očekuje uprava “Petnice”, već u skladu sa mogućnostima.

Nije međutim imao odgovor na pitanje ni kada ni koliko novca će dobiti ta istraživačka stanica, koja radi sa talentovanim studentima i srednjoškolcima.

“Mi još nemamo dovoljno sredstava da zaključimo ugovor i da odmah izvršimo tu obavezu. Svi vide da se situacija u budžetu menja, da je faktički sve teže i teže i svi zajedno ćemo morati da se prilagodimo toj sitaciji”, rekao je Perišić.

“Ta cifra od 24 miliona izgleda prilično nerealno u ovom trenutku. Pokušavamo u saradnji sa Ministarstvom finansija da obezbedimo i sredstva koja su nam odobrena rebalansom, ali to jako teško ide zbog opšteg stanja u budžetu”, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: