Ćurguz: Uvesti novinarske licence

Beograd -- Direktor Medijske dokumentacija Ebart Velimir Kazimir Ćurguz kaže da je neophodno da se dva novinarska udruženja dogovore o uvođenju licence za rad novinara.

Izvor: B92
Podeli

Ćurguz je u "Poligrafu" B92 izjavio da pisanje dnevnog lista "Kurir" o maloletnom sinu Olje Bećković predstavlja neku vrstu lične osvete. Uvođenje licenci za novinare bi razdvojilo prave i kvalitetne novinare od onih koji to nisu, kaže on.

"Onog časa kada se neki novinar ogluši o profesiju on bi izgubio licencu, što ne znači da on gubi pravo da piše već gubi pravo na tzv. kolektivni ugovor koji mu garantuje određene prinadležnosti", rekao je on.

UNS protiv licenci

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da se protivi predlogu o uvođenju novinarskih licenci kao načina rešavanja problema u medijima.

"Deseti član Evropske povelje o slobodi štampe izričito se protivi svakom državnom ograničavanju prava bavljenja novinarskom profesijom. Država već raspolaže zakonskim pretpostavkama da zaštiti novinare i da nađe njihove ubice, pa to ipak ne čini", saopštava UNS.

"Nije rešenje u tome da država određuje ko sme da se bavi novinarstvom, a ko ne sme", zaključuje se u saopštenju.

"Ovim bi mnogo toga bilo rešeno – ako želite da pišete za bedne pare, da budete iskorišćeni, uradićete to bez licence, a ako želite da budete novinar sa određenim dignitetom i standardom, imaćete licencu i vodićete računa o tome da je opravdate", smatra Ćurguz.

Podsetimo, policija još nije saopštila da li će sprovesti internu istragu povodom pisanja dnevnog lista "Kurir" i odavanja detalja istrage o maloletnom sinu Olje Bećković.

Na pitanje B92 samo je pisanim putem odgovoreno da ne mogu ništa da govore o tom slučaju, pozivajući se na zakone koji štite osobe ispod 18 godina.

Info

Dete preživelo pad aviona

Dubai, Moroni, Pariz -- Prema najnovijim izveštajima lokalnih vlasti i medija, jedno dete je preživelo udes aviona, koji je leteo iz Sane u Jemenu ka Moroniju na Komorskim ostrvima.

Svet utorak 30.06. 23:01 Komentara: 56

U KPS se vratilo 310 Srba

Priština -- U Kosovsku policiju se za povratak prijavilo 310 policajaca srpske nacionalnosti, izjavio je portparol KPS-a Arber Beka i dodao da broj povratnika nije konačan.

Kosovo utorak 30.06. 21:59 Komentara: 24

Sarkozi protiv Libermana?

Jerusalim -- Predsednik Francuske Nikola Sarkozi savetovao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da smeni šefa diplomatije Avigdora Lidermana, tvrde izraelski izvori.

Svet utorak 30.06. 21:53 Komentara: 0

Obama: Ilegalan državni udar

Vašington, Njujork -- Predsednik Manuel Zelaja, koga je vojska proterala iz Hondurasa, za Sjedinjene Države ostaje šef te države, poručuje američki predsednik Barak Obama.

Svet utorak 30.06. 21:42 Komentara: 21
strana 1 od 777 idi na stranu