Mesarovićeva: Pobeda nad kriminalom

Beograd -- Predsednica Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović ocenila je da oduzimanje imovine stečene kriminalom predstavlja i konačnu pobedu nad kriminalom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oduzimanje ekonomske moći mafijašima je uslov i sredstvo za efikasno okončanje borbe protiv kriminalnih grupa jer njih nije dovoljno samo kazniti za krivična dela, već je potrebno saseći u korenu izvor njihove moći, rekla je Mesarovićeva otvarajući seminar posvećen primeni Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom.

"Primena Zakona dovela je konačno do zadovoljenja pravila da niko ne može da zadrži nelegalno stečenu imovinu", rekla je predsednica Vrhovnog suda, navodeći da će konfiskovana imovina kriminalaca doneti i znatna sredstva u državni budžet.

Ona je podržala rad organa zaduženih za ispitivanje porekla imovine kriminalnih grupa, tužilaštva i policije i podsetila da je prošle sedmice, posle kratkog vremena od početka primene Zakona, doneta i prva prvostepena odluka u postupku za oduzimanje koristi stečene organizovanim kriminalom.

Pomoćnica ministarke pravde Dragana Lukić poručila je da Srbija ima nameru da bude lider u borbi protiv organizovanog kriminala u regionu, a posebno u sferi oduzimanja ekonomske moći od kriminalaca.

Lukićeva je kazala da su godišnji mafijaški profiti, prema istraživanjima, veći čak i od državnog budžeta i naglasila da je pravosuđe Srbije odlučno i spremno za borbu protiv organizovanog kriminala.

Dvodnevni seminar o primeni Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom organizovala je Kancelarija Ministarstva pravde SAD u Beogradu, Misija OEBS-a u Srbiji i Pravosudni centar.

strana 1 od 777 idi na stranu