Bramerc: Srbija dodatno napredovala

Serž Bramerc ocenio pred Savetom bezbednosti UN da je Srbija u proteklih šest meseci "dodatno napredovala" u saradnji s Tužilaštvom.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.06.2009.

01:07

Default images

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je da ključno ostaje pitanje hapšenja preostalih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.Podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti, Bramerc je naglasio da su vlasti Srbije ispunile sve zahteve za pomoć koje im je haško tužilaštvo uputilo u vezi sa pristupom arhivama, dokumentima i svedocima.

Tužilac Bramerc ocenio je da je zvanični Beograd time učinio "dodatni napredak" u saradnji, ali je, istovremeno, naglasio da pronalaženje i hapšenje Mladića i Hadžića "ostaje centralno pitanje".

Glavni tužilac Tribunala nada se da će poboljšana saradnja Srbije uskoro dati nove rezultate.

Bramerc je konstatovao da je napredak ostvaren zahvaljujući promenama na političkom vrhu u Srbiji, kao i novom vođstvu agencija koje se bave operativnim radom.

On je, međutim, ukazao i na "negativne izjave" kojima je iz Beograda propraćena nedavna pravosnažna presuda Veselinu Šljivančaninu, ocenjujući da su takve izjave protivrečne izraženoj spremnosti vlasti Srbije da u potpunosti sarađuju s Tribunalom.

Ranije danas saopšteno je da ukoliko Bramerc oceni da postoji "puna saradnja" Beograda sa Hagom, Holandija bi preispitala odluku o blokadi evropskih integracija Srbije.

To bi, kako se nadaju ovdašnje vlasti, trebalo da bude dovoljno da se promeni stav Holandije da je za dalji napredak Srbije ka EU neophodno da se u Sheveningenu nađe i najtraženiji begunac – Ratko Mladić.

Direktor Kancelarije za saradnju sa Tribunalom Dušan Ignjatović koji predstavlja Srbiju u Njujorku, kaže da su srpske vlasti zadovoljne onim što glavni haški tužilac Serž Bramerc navodi u svom izveštaju o saradnji.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić precizirao je da se Srbija jedino ne slaže sa Bramercovom konstatacijom da su Hadžić i Mladić u domašaju vlasti, jer to, po njegovom mišljenju, ne može da se tvrdi dok ne budu locirani.

Upravo je hapšenje Mladića kamen o koji se Srbija neprestano spotiče u pokušajima da se približi Evropskoj uniji.

Međutim, holandske vlasti koje su najodlučnije da ta prepreka mora da postoji, pred današnju sednicu Saveta bezbednosti šalju drugačije signale.

Naime, portparol holandskog šefa diplomatije Job van den Berg rekao je za list Danas da će se stav holandske vlade pre svega bazirati na tome da li će Bramerc izgovoriti reči "puna saradnja", a ne na činjenici da li je Mladić uhapšen ili nije. Predvodnici institucija za saradnju, i Ljajić i Ignjatović, verovali su, da glavni haški tužilac neće izgovoriti magične reči “puna saradnja”.

“Najiskrenije, ne očekujem da će Bramerc otići tako daleko da kaže u svom izveštaju da se radi o punoj saradnji, zato što je on nekoliko desetina puta govorio da on neće koristiti taj izraz”, rekao je ranije danas Dušan Ignjatović.

”Međutim, sve ostalo iz tog izveštaja govori o tome da Srbija u ovom trenutku sarađuje sa Haškim tribunalom i da bi to moglo da se kvalifikuje kao puna saradnja. Dakle, stav SAD, stav ostalih članica Saveta bezbednosti, izveštaj Bramercov, izveštaj Robinsonov, govore da srpske službe rade sve na tome da lociraju Ratka mladića i Gorana Hadžića, i ukoliko se nalaze u Srbiji, da ih pošalju u Hag”, rekao je on.

Bramercov izveštaj dolazi oko 10 dana pre sastanka ministara spoljnih poslova EU, koji odlučuju o eventualnom odmrzavanju trgovinskog dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda smatra da za to postoje dobre šanse i da je u Evropskoj uniji sazreo trenutak da se krene dalje u odnosima sa Srbijom.

“Ne bih se iznenadio da u sledećih mesec-dva dana eventualno dođe do deblokade tog Prelaznog sporazuma i mislim da bi to bilo u skladu sa generalnom političkom atmosferom”, rekao je Vejvoda, gostujući u emisiji “Kažiprst” na TV B92.

“Pominjem opet tih 12 meseci gde je Srbija zaista na uzlaznoj liniji saradnje i zaista je kontraproduktivno za stabilnost i za ono što Evropa želi, a to je da sve zemlje zapadnog Balkana, a to uključuje i Srbiju, postanu članice i da se kreću na tom putu jednim ustaljenim tempom”, ocenio je on.

"Hapšenje najkritičnija oblast"

Podsetimo, Bramerc je u izveštaju u koji je B92 ranije imao uvid naveo da je Srbija "ostvarila dodatni napredak u saradnji sa Tužilaštvom", ali da je "najkritičnija oblast" u saradnji i dalje hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Napredak u saradnji Srbije sa Tribunalom prepoznaju i Sjedinjene Američke Države, potvrdio je ambasador te zemlje u Beogradu Kameron Manter, a napredak u saradnji vidi i Amnesti internešenal.

Istovremeno, predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson, koji je takođe podneo svoj izveštaj Savetu bezbednosti na istu temu kao Bramerc, sredinom jula dolazi u posetu Beogradu, najavila je predsednica Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarević.

Više o tome šta zvaničnici Srbije očekuju od izveštaja Serža Bramerca možete čitati u našoj jučerašnjoj vesti.

SAD: Odobrena pomoć zbog saradnje

Državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton pozitivno je ocenila da je Srbija svojom saradnjom sa Haškim sudom ispunila kriterijume Stejt dipartmenta i ostalih propisa za dodelu američke pomoći, saopštio je ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter.

"Dodatnih pet miliona dolara će sada biti dostupno, i dopuniće 44 miliona dolara pomoći koju SAD ove godine obezbeđuju Srbiji. Ova dodatna sredstva će podržati napore Vlada Srbije i SAD na unapređenju demokratskih standarda, ekonomije i političke stabilnosti u zemlji", kaže se u saopštenju američke Ambasade.

Pozitivna odluka državne sekretarke Hilari Klinton o sadašnjoj saradnji Srbije sa Tribunalom potvrdila je da Srbija čini napore u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza.

"Iako preostale obaveze ostaju, optimisti smo da će ih Srbija u potpunosti ispuniti", navodi Manter u saopštenju.

Robinson: Suđenje Karadžiću počinje krajem avgusta

Suđenje nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću počeće u Haškom tribunalu krajem avgusta ove godine, a najverovatnije će biti završeno početkom 2012., najavio je predsednik Tribunala Patrik Robinson.

Robinson je rekao i da bi, ukoliko Ratko Mladić uskoro bude uhapšen, proces protiv njega mogao da bude spojen sa suđenjem Karadžiću.

"Ukoliko Mladić i Hadžić ne budu izvedeni pred lice pravde, to će biti mrlja na istorijskom doprinosu Saveta bezbednosti uspostavljanju mira u bivšoj Jugoslaviji, rekao je Robinson na sednici Saveta, na kojoj glavni tužilac Serž Bramerc predstavlja redovni izveštaj o saradnji Srbije i zemalja regiona s Hagom.

Predsednik Tribunala je ocenio da taj sud napreduje u okončanju procesa koji se vode protiv optuženika za ratne zločine.

Kritike Hrvatskoj

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je Hrvatska u proteklih šest meseci najvećim delom ispunila zahteve Tužilaštva, izuzev pružanja ključnih dokumenata koji se tiču operacije Oluja.

U izveštaju Bramerca je podseća da je Kancelarija tužilaštva 2007. godine zatražio veći broj dokumenata vezanih uz predmet "Gotovina, Čermak i Markač" i pošto nije došao do njih, raspravno veće u tom predmetu naložilo je Hrvatskoj u septembru prošle godine da podnese izveštaj o sudbini dokumenata.

U tom razdoblju Hrvatska je dostavila neke od traženih dokumenata, kao i informacije o osobama u čijim su rukama bili dokumenti, objasnio je Bramerc.

On u izveštaju navodi da Hrvatska i dalje tvrdi da mnogi traženi dokumenti i ne postoje.

On je rekao da od 98 dokumenata koje traži haško tužilaštvo, Hrvatska priznaje postojanje 23, ali do sada nije dostavila nijedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: