Baro: Ukidanje viza krajem godine

Luksemburg -- Evropska komisija predložiće da se krajem godine ukinu "šengenske vize" EU za državljane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavio Žak Baro.

Izvor: Beta
Podeli

Evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro je u Luksemburgu ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova obrazložio izveštaj o napretku zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viza EU, koji je 18. maja Evropska komisija uputila vladama zemalja Unije.

Ministri nisu podrobnije raspravljali, niti donosili zaključke o tom izveštaju.

Baro je na završetku zasedanja izjavio da Evropska komisija i nadležni ministri EU još utvrđuju šta su tačno učinile zapadnobalkanske zemlje.

Međutim, on je naglasio da se "ima osećaj" da su velike napore ka ispunjavanju uslova učinile Makedonija, Srbija i Crna Gora.

O tome se "mora voditi računa" i verovatno je, mada ne sigurno, prema rečima Baroa, da će biti predloženo da se za ove tri zemlje krajem
godine ukinu vize EU.

Baro je dodao da bi odluka o tome možda mogla da se donese čak i pre leta, ali verovatno tek na jesen.

Politika

Mas uveren u ukidanje viza

Beograd -- Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je da je uveren da će građanima Srbije početkom 2010. godine biti ukinute vize za zemlje Evropske unije.

Politika utorak 30.06. 14:25 Komentara: 5
strana 1 od 106 idi na stranu