Bogdanović: Nema sporazuma o carini

Beograd -- Ministar za Kosovo i Metohiju kaže da Srbija nije potpisala nikakav sporazum sa Euleksom o uvođenju carine na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova.

Izvor: Beta
Podeli

"Niko u ime države nije potpisao nijedan dokument o uspostavljanju carine", kazao je ministar Goran Bogdanović na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije koja je trajala nešto manje od pet sati.

Ministar je dodao da "po saznanjima kojima raspolaže, nije istina" da Euleks carini robu koja u Pokrajinu ulazi na prelazima Brnjak i Jarinje.

Sednici Odbora prisustvovali su i poslanici Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije koji su, između ostalog, pitali ministra da li je Beograd pristao na to da Euleks upućuje svu robu na carinjenje na terminal u južnoj Kosovskoj Mitrovici.

Nezadovoljni ministrovim objašnjenjem, predstavnici Srba sa severa Kosova kazali su da im carinici "daju papir da se u roku od 12 sati jave na carinski terminal", uz objašnjenje da će, ako to ne učine, krivično odgovarati.

"Niko, niko, niko, verujte mi, nije potpisao takav dokument", kazao je Bogdanović i dodao da je zbog izjava Euleksa da je sve dogovoreno sa Beogradom pitao i ministarku finasija Dianu Dragutinović da li ima saznanja o tome, kao i to da mu je ona odgovorila negativno.

Bogdanović je naveo da je u više navrata razgovarao sa predstavnicima Euleksa i da je dogovoreno da je po pitanjima carine, policije i pravosuđa veoma bitan dogovor lokalnih vlasti sa predstavnicima te misije.

Potpredsednik Supštine zajednice opština Kosaova i Metohije Marko Jakšić zatražio je da se Beograd izjasni o lokalnim izborima koji bi na Kosovu trebalo da budu održani do kraja godine.

Srbe sa Kosova je interesovalo i da li će biti pritisaka iz Beograda da izađu na kosovske izbore. Oni su naveli da pojedini kosovski Srbi već formiraju liste i grupe građana za izbore.

Bogdanović je rekao da "niko u vladi neće vršiti pristisak na kosovske Srbe da idu ili ne idu na izbore".

Poslanici su upozorili ministra i članove Odbora da u Pokrajini "nema ni traga" od sprovođenja šest tačaka iz plana generalnog sekretara UN i da direktne posledice toga osećaju kosovski Srbi.

Na komentar kosovskih Srba da je predsednik Srbije Boris Tadić "obmanut pričom o šest tačaka", Bogdanović je kazao da nema mesta za takve priče i da su "razgovori o tom planu UN u toku".

Poslanici Skupštine zajednica upozorili su da je situacija na Kosovu, "koja je bila loša od dolaska Euleksa, sada mnogo gora", da se ljudi iseljavaju, a da je posebno teška situacija u Metohiji.

Poslanik iz opštine Klina upozorio je da "za tri do četiri godine u Metohiji neće biti Srba".

Takođe, odbornici su se žalili da mnoga važna zvanična objašnjenja iz Beograda, poput onog kako postupati nakon dolaska Euleksa, ili razloga za raspuštanje skupština opština Peć i Priština, nisu bila potpisana i pečatirana.

Odbornik iz opštine Kosovska Kamenica Ivan Petrović upozorio je na to da jedan broj lokalnih samouprava ne dobija sredstva neophodna za rad.

Ministar je rekao da se radi na rešavanju tog problema.

"Leposavić, Zubin Potok, Zvečan, Štrpce i Novo Brdo imaju svoje prihode i neshvatljivo je da prihodi ostalih opština ostaju u mestima u koje su izmeštene (te opštine), te smo rešili da se problem kroz izmene i dopune zakona istera na površinu", kazao je Bogdanović.

strana 1 od 777 idi na stranu