Bramerc: Begunci su dostupni

Glavni haški tužilac Serž Bramerc ocenio je da je "najkritičnija oblast" u saradnji Srbije sa Hagom i dalje hapšenje begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Izvor: Beta

Sreda, 03.06.2009.

12:23

Default images

U izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid, Bramerc navodi da hapšenje Mladića i Hadžića ostaje "najkritičnija oblast" u saradnji Srbije sa Tribunalom i da, na osnovu raspoloživih informacija, Tužilaštvo "smatra da su oba begunca dostupna srpskim vlastima".

"Srpske vlasti su adekvatno i na vreme odgovorile na određene zahteve za saradnju", posebno u omogućavanju pojavljivanja svedoka pred Tribunalom i preduzimanju određenih mera u cilju bezbednosti svedoka, navodi se u izveštaju.

Tužilaštvo nastavlja da prati napore srpskih vlasti da nađu begunce i redovno ima svog predstavnika na sastancima Akcionog tima, navodi Bramerc u izveštaju.

Kako se navodi, tokom posete Beogradu u aprilu i maju ove godine, vlasti Srbije u potpunosti su upoznale glavnog tužioca o naporima bezbednosnih službi da uđu u trag beguncima.

"Uprkos određenim nedostacima u poslednjim akcijama potrage i hvatanja (haških begunaca), profesionalnost vladinih službi za praćenje se generalno poboljšala", piše u izveštaju.

Glavni haški tužilac navodi u najnovijem izveštaju da "srpske vlasti, da bi u bliskoj budućnosti postigle dodatne konkretne pozitivne rezultate, moraju da i dalje obezbeduju neophodnu podršku profesionalnom radu na operativnom nivou".

"Negativne i neopravdane izjave koje dovode u pitanje integritet Haškog tribunala su kontraproduktivne i mogle bi da imaju nepovoljan uticaj na saradnju Srbije sa Tribunalom", piše u izveštaju.

Bramerc će sutra na sednici Saveta bezbednosti UN podneti izveštaj o saradnji Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije sa Tribunalom.

Srbiju će na sednici predstavljati direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović. Izveštaj o radu podneće i predsednik Tribunala Patrik Robinson.

Srbija očekuje pozitivan izveštaj

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da očekuje da će izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije s tim sudom biti pozitivan.

"Ne postoji sumnja da mi činimo maksimum da sarađujemo", rekao je Šutanovac novinarima u parlamentu, navodeći da mu je posebno drago što ministarstvo koje vodi ima najveći angažman u pogledu dostavljanja neophodne dokumentacije Tribunalu.

Šutanovac je rekao da Bramercov izveštaj "nažalost u odnosima sa Holadijom ne znači puno".

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc trebalo bi sutra da dostavi izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o saradnji Srbije s tim sudom.

Reč je o redovnom izveštaju koji haški tužilac podnosi o saradnji Srbije i zemalja regiona sa Hagom, od kako je Međunarodni sud za ratne zločine ustanovljen. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić očekuje da će izveštaj glavnog tužioca haškog Tribunala Serža Bramerca biti "najpozitivniji" od svih dosadašnjih izveštaja. Ljajić kaže da "ako uporedimo dva poslednja izveštaja glavnog tužioca Bramerca, decembarski i junski, evidentno je da je junski pozitivniji od prethodnog, na koji smo imali nekoliko primedbi koje su se odnosile gotovo na sve aspekte saradnje".

"Tih primedbi danas nema", rekao je Lajić uoči sutrašnje sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj će Bramerc podneti izveštaj.

"Srbija nikada nije bolje stajala kada je u pitanju ukupna saradnja sa Haškim tribunalom i to svedoče i poslednje ocene SAD i međunarodne nevladine organizacije Amnesti internešenel", ocenio je Lajić.

SAD su nedavno objavile zvaničan stav da Srbija u potpunosti sarađuje sa Hagom, kao i organizacija Amnesti internešenel, koja takođe konstatuje napredak koji je Srbija ostvarila.

Predsednik Tribunala dolazi u Beograd

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Nata Mresarević najavila je večeras da će u prvoj polovini jula u posetu Vrhovnom sudu Srbije i Beogradskom okružnom sudu, Odelenju za ratne zločine, doći predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson.

Mesarević je za RTS rekla da, prema njenim saznanjima, nije u nadležnosti Vrhovnog suda ni Visokog saveta sudstva donošenje odluka o tome da li će građani Srbije koji su osuđeni pred Haškim tribunalom kaznu izdržavati u Srbiji iako takva razmišljanja i razgovori na tu temu već postoje.

Nova predsednica Vrhovnog suda je rekla da je Visoki savet sudstva utrvrdio, na sednici pre dva dana, da je 1.837 sudija potrebno za sudove opšte nadležnosti i postupne sudove, za privredni i upravni sud, a 615 sudija za novouspostavljene sudove za prekršaje, kao i da će ta odluka će biti objavljena u Službenom glasniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: