Traga se za avionom "Er Fransa"

Pariz -- Avion Er Fransa koji je iz Rio de Žaneira leteo za Pariz, nestao je nad Atlantikom sa 228 putnika. Male su šanse da će avion biti pronađen, kaže Nikola Sarkozi.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Francuski avion erbas 330-200 kompanije "Er Frans" sa 228 putnika i članova posade, koji je leteo iz Rio de Žaneira za Pariz, nestao je sa radarskih ekrana dok je preletao Atlantski okean. “Er Frans” je saopštio da je u avionu bilo ukupno 228 osoba od kojih 216 putnika - 126 muškaraca, 82 žene, sedmoro dece i jedna beba.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da su "veoma mali" izgledi da budu pronađeni preživeli iz aviona francuske kompanije “Er Frans”, koji je sa 228 putnika nestao jutros iznad Atlantika.

Sarkozi je naveo da su "sve pretpostavke u igri" kada se radi o utvrđivanju uzroka nestanka aviona koji je iz brazilskog grada Rija de Ženeira leteo za francusku prestonicu Pariz.

Francuski predsednik se susreo na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" sa nekoliko porodica putnika koji su bili u avionu, i "rekao im istinu", odnosno da su "izgledi za pronalaženje preživelih veoma mali".

Sarkozi je naveo da će pronalaženje aviona "biti veoma teško", jer je zona potrage "neizmerna".

Naveo je da je Francuska tražila pomoć od Amerikanaca, odnosno njihove satelitske opreme kako bi locirala avion.

U avion udario grom?

U avion je najverovatnije udario grom, rekao je direktor za komunikacije francuske avio-kompanije Fransoa Brus.

On je objasnio da je avion ušao u zonu oluja sa snažnim turbulencijama koje su izazvale poremećaj u funkcionisanju.

Ko su putnici

Oko četrdeset Francuza, dvadeset Nemaca, a najviše Brazilaca, nalaze se među putnicima u avionu “Er Fransa” koji je jutros nestao.

To je saopštio francuski ministar zadužen za transport, Žan Luj Borlo na aerodromu "Šarl de Gol", gde je stigao i predsednik Nikola Sarkozi, kako bi pružio podršku porodicama putnika koji su se nalazili u ovom avionu.

Portparol aerodromskih vlasti u Parizu izjavio je da je avion poleteo juče u 19 sati iz Brazila i da je trebalo da stigne u Pariz u 11.15 sati po srednjoevropskom vremenu.

"Tri i po sata pre predviđenog dolaska na odredište, avion je nestao sa radara", kaže Pjer Anri Guržon, predstavnik “Er Fransa”.

Poslednja automatska poruka o gubitku napajanja strujom, stigla je u četiri sata ujutru, od kada više nema kontakta sa posadom aviona.

Prema prvim informacijama, to se dogodilo oko 300 kilometara severoistočno od brazilskog grada Natala, nedaleko od arhipelaga Fernando de Noronha.

"Kada avioni prelaze Atlantik, oni imaju radio-kontakte da bi obaveštavali o svojoj poziciji. Poslednji kontakt sa ovim avionom bio je u tri sata. Drugi je bio planiran za četiri sata, ali nije bilo veze", rekao je agenciji Frans pres neimenovani portparol brazilskih vazduhoplovnih vlasti.

Brazilske vazduhoplovne snage već pretražuju tu oblast. Francuski elektronski mediji preneli su izjavu neimenovanog izvora sa aerodroma u Parizu koji je rekao da nema više nikakve nade za avion “Er Fransa”.

Marokanske aerodromske vlasti su potvrdile agenciji Frans pres da erbas A330 nije kontaktirao marokanski kontrolni toranj, niti je ušao u vazdušni prostor Kanarskih ostrva.

I francuski ministar za ekologiju Žan Luj Barklo izjavio je za radio Evropa 1 da su prognoze pesimistične i da se može očekivati najgore.

Francuska kompanija je navela da je u letelici bilo 216 putnika i 12 članova posade.

Jedan od francuskih zvaničnika rekao je da je moguće da se pokvario uređaj koji prima signale, mada se to veoma retko događa.

Uprava pariskog aerdroma “Šarl de Gol” odmah je oformila krizni štab i otvorila informativni centar za porodice putnika.

Radić: Pouzdana letelica

Avion francuske kompanije "Er Frans", erbas 330-200, spada u pouzdane letelice koje do sada nisu bile kritične sa aspekta sigurnosti, izjavio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

On je rekao Tanjugu i da taj tip aviona spada u bezbednosno najsigurnije letelice navodeći da će o uzrocima nestanka pravi odgovor dati nadležni, posle temeljne istrage.

Erbas je širokotrupni srednje-dometni dvomotorni putnički avion koji proizvodi istoimena kompanija a izrađuje se u dve osnovne verzije - 200, odnosno kratkotrupna i 300.

Rad na projektu stvaranja A330 tesno je povezan sa modelom erbas A340, navodi se u stručnoj literaturi i objašnjava da su ova dva tipa aviona suštinski veoma slični ali imaju različite pogonske sisteme. Projektovanje je počelo u junu 1987. a prvi prototip je iz Erbasovog pogona u Tuluzu izašao u oktobru 1992. godine.

Prvi let prototipa odigrao se 2. novembra 1992. a nakon uspešnih testiranja, godinu dana kasnije, u oktobru 1993. erbas A330 istovremeno je dobio i američki i evropski sertifikat za letenje.

Prve narudžbine stigle su brzo i komercijalni uspeh aviona je izgledao povoljno - prvu isporuku Erbas je kompletirao 1993. francuskoj avio-kompaniji “Inter Er“ a do kraja 2000. godine preko 150 aviona je isporučeno različitim, svetski poznatim avio-kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 188 idi na stranu