Kosovo i Albanija "povezuju naciju"

Premijer Albanije Salji Beriša i Kosova Hašim Tači otvorili su tunel na autoputu Drač-Kukeš-Priština.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.05.2009.

15:08

Default images

Tačno u podne, dva premijera, kao i drugi visoki predstavnici vlada Albanije i Kosova, simbolično su se sastali na sredini tunela, dugačkog 5,6 kilometara. Mediji su ocenili da je reč o "istorijskom sastanku" koji označava, kako se navodi, "povezivanje podeljene nacije".

"Danas je jedan od najlepših snova Albanaca postao stvarnost. Ovo je tunel ujedinjenja nacije. Danas smo odlučili da nema prepreka, da nema ničeg što nas može podeliti ne samo duhovno već i fizički", rekao je Beriša na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

On je nazvao autoput "remek-delom Albanaca" koje će biti na dobrobit čitavog regiona.

"Inaugurisali smo danas tunel koji spaja ne samo Albance međusobno, već i Albance sa drugim nacijama regiona. Morska obala Albanije će služiti ne samo Albancima već čitavom regionu", rekao je Beriša.

Tači je nazvao taj autoput "putem nade i integracija".

"To je autoput nade, poverenja, mira, stabilnosti, integracija u čitavom regionu. To je put novog veka", rekao je Tači.

Kosovski premijer je dodao da je danas veliki dan za Albance bez obzira gde oni žive.

"Tirana i Priština su blizu jedna drugoj kao nikad do sada i tako će ostati. Glavni element ove duhovne, moralne i fizičke blizine jeste nezavisnost Kosova", rekao je Tači.

Tači je ocenio da će Kosovo zahvaljujući ovom putu imati izlazak na more i očekuje da će otvaranje autoputa značajno uticati na ekonomski razvoj Albanije i Kosova ali i čitavog regiona.

Radove na izgradnji autoputa izvodi poznata američka kompanija Bečtel-Enka, a Albaniju će koštati milijardu evra.

Autoput koji će biti otvoren do kraja juna, omogućiće da se putovanje od Prištine preko Tirane do Drača skrati na oko tri sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: