Premijer: Srbija opredeljena za mir

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je Srbija "opredeljena da živi u miru, saradnji i prijateljskim odnosima sa susednim i drugim narodima i državama".

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2009.

12:26

Default images

"Srbija danas, odajući počast svim žrtvama bitke na Čegru, šalje poruku svetu da se zalaže za mir koji je na ovim prostorima najpotrebniji", rekao je Cvetković u spomen-centru Čegar na obeležavanju 200. godišnjice bitke srpske i turske vojske.

Premijer je dodao da se borba Srbije za suverenitet i integritet zemlje vodi "mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima".

"To je realnost i najsigurniji put očuvanja svih resursa koje Srbija ima. Umesto teških reči i nepromišljenih poteza izabrali smo miran put. Umesto rizika izabrali smo sigurnu strategiju utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", rekao je on.

Prema njegovim rečima, srpske vlasti imaju jasan cilj – izgradnju stabilne zemlje koja će biti stožer mira u regionu, uređene po evropskim principima moderne civilizacije.

"Imamo snage - to su ljudski i prirodni resursi, povoljan geostrateški položaj i dobar privredni potencijal. Vizija Vlade Srbije je demokratska i prosperitetna Srbija, integrisana u Evropu", naveo je predsednik Vlade Srbije.

Cvetković je dodao da je dugoročna strategija Srbije ulazak u porodicu modernih evropskih zemalja.

"Pred nama je period ubrzanog uređenja zemlje, vreme kada sve stvari moraju biti postavljene na svoje mesto. Improvizacije i neslogu nam neće oprosti ni preci koji su živote ugradili u slobodu Srbije, niti potomci koji s pravom očekuju miran i bolji život", rekao je Cvetković.

Dva veka bitke na Čegru

Prema rečima premijera Cvetkovića, posle dva veka bitke na Čegru Srbija se seća velike žrtve podnete za slobodu, ali i tragedije do koje je dovela nesloga.

"Istorija na Balkanu, vekovima opominje da samo jedinstveni možemo unaprediti svoju zemlju i da samo mudrošću moramo da se izborimo za velike ciljeve. Modernoj i prosperitetnoj Srbiji, kakvu gradimo, potrebni su prijatelji na sve četiri strane sveta", rekao je Cvetković.

Pre njegovog govora brojne delegacije položile su vence na spomen-kompleks na Čegru, a među njima je bio i predstavnik turske ambasade u Beogradu.

Bitka na Čegru vođena je 31. maja 1809. godine protiv Turaka u vreme Prvog srpskog ustanka, na brdu Čegar kod sela Kamenica kod Niša.

Prema istorijskim izvorima, u boju se istakao resavski vojvoda Stevan Sinđelić koji je ne mogavši da pobedi brojno jače turske snage pucao iz kubure u podzemni magacin baruta.

U toj eksploziji poginuli su svi srpski vojnici, njih oko 3.000, kao i oko 6.000 Turaka.

Nakon bitke, Turci su u znak odmazde na tadašnjem ulazu u Niš sagradili Ćele kulu i u nju uzidali 952 glave srpskih ustanika.

Danas je u kuli ostalo 58 lobanja, među kojima je, kako se smatra, i Sinđelićeva.

Spomen-kompleks Ćele kula Skupština Srbije je 1979. godine proglasila kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: