Vulkan kriv za izumiranje u moru?

Izumiranje velikog broja morskih vrsta pre 260 miliona godina možda je izazvano velikom vulkanskom erupcijom u današnjoj Kini, ukazuje novo naučno istraživanje.

Izvor: Beta

Petak, 29.05.2009.

01:13

Default images

Takozvanom gvadalupijanskom masovnom izumiranju, koje je uništilo život u moru širom sveta, prethodila je velika erupcija u današnjoj provinciji Emeišan, na jugozapadu Kine.

Vulkan je izbacio oko pola miliona kubnih kilometara lave koja je prekrila oko 100.000 kvadratnih kilometara, što je dovelo do izumiranja mnogih morskih vrsta, rezultat je istraživanja britanskih paleontologa.

Naučnici sa Univerziteta u Lidsu uspeli su da utvrde tačno vreme erupcije.

Pošto se erupcija dogodila u plitkom delu mora, naučnici su mogli da prouče i vulkanske stene i, preko njih, sloj sedimentne stene sa fosilima morskih životinja, navodi se u studiji koja sutra izlazi u časopisu "Sajens".

Izlivanje lave u more bi proizvelo ogromne oblake koji bi prekrili svet, hladeći Zemlju i donoseći kiselu kišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: