Marić priveden na saslušanje

Beograd -- Dragan Marić, koji je ušao u Predsedništvo Srbije sa dve bombe, priveden je u policiju, gde će biti saslušan, saopštila je policija.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je Marić priveden u policiju na salušanje, posle čega će mu biti određena mera zadržavanja od 48 sati. Pripadnici MUP-a oko 18 časova izveli su iz zgrade Predsedništva Srbije Dragana Marića, koji je oko 12 sati ušao tamo i zapretio da će aktivirati dve bombe.

Nešto pre 17 sati Marić je uhapšen u zgradi Predsedništva i oduzeta mu je i druga bomba. Time je posle više od pet sati okončan incident, izazvan Marićevim ulaskom u zgradu Predsedništva Srbije, uz pretnju da će aktivirati bombu ukoliko mu ne garantuju sudsko poravnanje.

Marić je, prema saznanjima B92, u zgradu ušao kroz sporedni ulaz sa Andrićevog venca nešto pre 12 časova. Predsednik Srbije Boris Tadić u trenutku Marićevog ulaska nije bio u zgradi Predsedništva, ali je u zgradu došao oko 14.30.

Tadić: Policija i vojska odlučno obavili posao

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je da su specijalne jedinice policije i vojske, obezbeđenje predsednika i pregovarači odlično obavili svoj posao tako da je problem sa bombašem u zgradi na Andrićevom vencu rešen mirno i bez žrtava.

Predsednik je naveo i da problemi kakvi god oni bili ne mogu da se rešavaju silom i ugrožavanjem života građana.

„Policija i Vojska Srbije brinu o bezbednosti građana Srbije na najbolji mogući način što je i danas potvrđeno“ naveo je predsednik Srbije u pisanom saopštenju.

Oko zgrade Predsedništva ceo dan bili su policajci, vatrogasne jedinice i kola Hitne pomoći.

Šefica pres službe predsednika Srbije Jasmina Stojanov rekla je novinarima da su policajci i vojnici odmah oduzeli jednu bombu od muškarca koji je u zgradu Predsedništva ušao na sporedni ulaz i da je on odmah zadržan kod sigurnosnih vrata.

Ona je objasnila da Marić nije ušao u zaštićeni deo zgrade, već je zadržan u prostoru površine oko 1,5 kvadratnih metara, gde građani dolaze da bi podneli predstavke i žalbe.

Ispred zgrade Predsedništva okupio se i veliki broj novinara i snimatelja, zgradu obezbeđuju jake snage policije, a pred zgradu su došli i ministar odbrane Dragan Šutanovac, u pratnji nekoliko oficira i direktor Direkcija za gradsko građevinsko zemljište Boris Ranković, ali i lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

U jednom trenutku, ispred zgrade Predsedništva pojavila se i poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković, koja je novinarima podelila pismo koje je na njenu, ali i na 11.000 adresa poslao Dragan Marić.

U pismu Marić tvrdi da će aktivirati bombe, ukoliko do 16 časova Vlada sa njim ne potpiše ugovor o vansudskom poravnanju. On u pismu tvrdi da ga je na takav postupak primorao režim, koji mu preti likvidacijom porodice i oduzimanjem deteta.

Kome je sve pisao Marić?

Dragan Marić je 25 minuta pre ulaska u zgradu Predsedništva elektronskom poštom o svojim namerama pisao gotovo svim državnim funkcionerima i sužbama.

Dragišić: Bezbednosni skandal

Docent Fakuleta za bezbednost Zoran Dragišić ocenio je da je vrhunski skandal za snage bezbednosti da je Dragan Marić sa dve bombe uspeo da priđe Predsedništvu.
„To nije pokušaj atentata, već više pokušaj očajnika da se skrene pažnju na svoje probleme. Međutim, to je vrhunski skandal za naše snage bezbednosti i onih koji su dozvolili da on priđe zgradi“ ocenio je Dragišić i rekao da to nije greška samog obezbeđenja Predsedništva.

Pismo je uputio Vrhovnom sudu, Pres službi predsednika Srbije, Narodnoj kancelariji, tužilaštvu, Ombudsmanu i stranim ambasadama.

Među 11 hiljada adresa na koje je Marić poslao pismo su i ministarstva policije, pravde, ekonomije, spoljnih poslova, finansija, i pa i sam premijer. Upozorenje da će ući u predsedništvo Srbije sa bombom, Marić je uputio i na elektronsku poštu UPBOK-a i BIA-e.

U pismu koje je poslao u 11.20 Marić navodi da će u zgradi Predsednika Srbije predati dokument i osigurač od ručne bombe i da drži aktiviranu bombu. On je naveo da nikoga ne želi da povredi i da se odmah svi udalje.

Marić je od ranije poznat policiji, a početkom godine pretio je da će iz istih razloga da se zapali, a jutros je, kako navodi u pismu, na 11.000 adresa poslao poruku da će da se raznese.

On je inače 2004. godine 80 dana štrajkovao glađu ispred Skupštine Srbije nezadovoljan ishodom sudskog postupka koji je bio na štetu njegovih firmi.

Ko je osoba u zgradi Predsedništva

Dragan Marić ima dvoje dece, Saru i Vladimira. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u Valjevu. Studirao je Prirodno-matematički fakultet, odsek za turizam.

Osamdesetih godina je radio u Radio Valjevu, a 1983. godine je osnovao svoju privatnu firmu “Sito štampa”.

Od 1984. godine je prvi u staroj Jugoslaviji počeo proizvodnju sira mocarela. Njegovi poslovi su zatim varirali od proizvodnje insekticida do proizvodnje malih šibica.

U Valjevu je bio poznat i po prodaji tehničke robe, a osnovao je i “Grand Inter Leasing Ltd.” 1989, jednu od prvih “joint-venture” firmi osnovanih u bivšoj Jugoslaviji.

Devedesetih je počeo da proizvodi beton, pa da izvozi maline.

Imao je firme po Lihtenštajnu, Hongkongu, Teheranu, kao i mešovite firme sa desetinama najvećih državnih preduzeća: Fabrikom cementa "Popovac", "Jumkom", ŽTP "Beograd", Lukom Bar, "Bekom"...

Na svom sajtu je svojevremeno objavio da je imao ukupan promet od dve milijarde dolara, a u svojoj biografiji je Marić navodio i to da se popeo na vrh Mon Blan 1973. godine.

2004. godine je 80 dana štrajkovao glađu ispred Skupštine Srbije.

Tokom 2007. javno je nudio bubreg na prodaju, a nedavno je pretio i da će da se zapali.

Pretio i Višem trgovinskom sudu

Marić je ranije danas uputio preteće pismo i Višem trgovinskom sudu u Beogradu, u kome takođe preti bombama ukoliko ne dobije "poravnanje sa državom Srbijom".

Portparolka tog suda Marina Ivanović precizirala da je dopis stigao u sud oko 11 sati i da je odmah prosleđen i Trgovinskom sudu u Beogradu, policiji i tužilaštvu.

Predsednik Trgovinskog suda Stevo Đuranović izjavio je da je Marićeva firma "Inter lizing" tokom devedesetih godina prošlog veka tužbom tražila naknadu štete od JAT-a u iznosu od 984.000 dolara, koju je Trgovinski sud odbio.

Ta presuda je potvrđena i odlukom Višeg trgovinskog suda u Beogradu i postala pravosnažna, naveo je Đuranović i dodao da u sudskom registru ne postoji više nijedan spor ili tužba koji bi imao veze sa Marićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 805 idi na stranu