Lečenje zavisnika prebijanjem

Prebijanje, pesničenje, šutiranje i udaranje lopatom su metode kojima se, u Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka, leče narkomani.

Izvor: FoNet, Vreme

Četvrtak, 21.05.2009.

11:40

Default images

Na šokantnom snimku, objavljenom na sajtu nedeljnika Vreme, ovisnika kog dvojica pridržavaju treći besomučno prebija usred trpezarije, ispod ikona Bogorodice i Isusa.

Protojerej Branislav Peranović, koji već šest godina vodi ovaj centar kroz koji je, kako kaže prošlo skoro hiljadu ljudi, kaže da je s obzirom na vrstu ovisnosti čvrsta ruka neophodna, dok iz Ministarstva zdravlja najavljuju slanje inpsekcije i moguće zatvaranje centra.

Način rada i terapija koja se primenjuje u „Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka“, koji radi uz blagoslov vladike Artemije, ali ne i dozvolu države, u javnosti je već godinama poznat.

Zahvaljujući snimku objavljenom u nedeljniku vreme, sada je postao i vidljiv.

Na snimku se vidi brutalno premlaćivanje štićenika koje se tretira kao vaspitno-poravna i terapeitska mera.

Jedini uslov za prijem u centar pored Novog Pazara je pristanak na uslove koji se nude, koji se overavaju potpisom budućeg štićenika, a koji podrazumevaju i primenu sile.

Protojerej Branislav Peranović ističe da „ne misli ništa dobro o batninama, kao što ne misli ni o amputaciji, ali je ponekad neophodna“.

„Kako mi to maltertiramo decu predsednika suda, profesora univezriteta, policajaca, političara? Kako maltretiramo 210 ljudi? Naravno, mi ponekad primenjujemo silu, naravno u dogovoru sa roditeljima, a štićenici su na vreme upozoreni da se nećemo tolerisati kršenje naših pravila. Onaj ko ima narkomana u kući, najbolje zna o čemu pičam“ objašnjava Peranović.

U Crnoj Reci nemaju selekciju. Na odvikavanje se primaju svi, od narkomana, recidivista, preko dilera i ostalih kriminalaca, a u retkim slučajevima se odbijaju samo oni koji za koje se smatra da je lečenje uzaludno ili koji mogu biti opasni po okolinu.

Direktorka Specijalne bolnica za bolesti zavisnosti, jedine usko specijalizovane institucije za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti zavisnosti Jasmina Daragan – Saveljić kaže da joj nije jasno pod čijom ingerecijom radi centar u blizini Novog Pazara.

Ona naglašava da je batinanje na snimku neprihvatljivo, a da fizička sila tokom lečenja ne dolazi u obzir.

„ Sklona sam da verujem da deo roditelja koji je izgubio strpljenje i nadu prihvataju, ali ne verujem da znaju šta su dimenzije onoga što se događaja. Reč je pretežno o punoletnim osobama, tako da dozvola roditelja ništa ne znači“ navodi ona i ističe da je dobrovloljenost u lečenju osnovni princip bez koga nema lečenja.

I u Ministarstvi zdravlja se slažu da metode koje se primenjuju u Crnoj Reci nisu metode lečenja i da se bolesti zavisnosti mogu lečiti isključivo u državnim institucijama ili privatnim klinikama koje za to imaju dozvolu.

Kako nam je potvrđeno u ministarstvu, sutra će u Rehabilitacioni centar Crna Reka poslati inspekciju, koja može da zabrani rad ili podnese prekršajne prijave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: