Utvrđene nepravilnosti oko "Ušća"

Gradsko javno pravobranilaštvo utvrdilo je da nadležne institucije pri prodaji centra “Ušće”, nisu potpuno poštovale proceduru predviđenu zakonom.

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2009.

17:35

Default images

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je ovu pravnu analizu sa pratećom dokumentacijom dostavio okružnom tužilaštvu. U emisiji “Insajder” B92 još 13. aprila otkriveno je da je MPC Petra Matića do lokacije od pet hektara došao bez licitacije.

Kako je objavljeno u “Insajderu”, ustupanjem atraktivne lokacije firmi MPC gradski budžet je oštećen za nekoliko miliona evra jer je pet hektara trebalo da ide na licitaciju.

U ovoj proceduri učestvovao je ceo niz institucija od Katastra nepokretnosti, preko tadašnje Savezne vlade do gradskih funkcionera i odbornika.

Grad je najpre demantovao da su predstavnici grada krivi. Međutim, gradonačelnik Dragan Đilas ubrzo je posle toga zatražio informacije od republičkog i gradskog pravobranioca i direktora Direkcije za imovinu sve podatke o prodaji "Ušća".

Gradski pravobranilac Strahinja Sekulić utvrdio je u pravnoj analizi da nije sve urađeno po zakonu.

“Postoje brojne, najblaže rečeno, nedoslednosti u primeni zakona - pogrešno označavanje parcela, objekata. Sam postupak zaključenja ugovora koji je sproveden u katastru je sporan”, kaže Sekulić.

“Postoje tri nacrta ugovora, jedan je bio nacrt, drugi je bio onaj koji je potpisan, a treći overen. Sva ta tri ugovora se razlikuju i to u onom delu koji je najvažniji, a vezan je za definisanje zemljišta”, objašnjava on.

Pravobranilac je na osnovu dokumentacije utvrdio da su se u trenutku prodaje i garaža i zgrada Poslovnog centra “Ušće” nalazile na jednoj parceli.

Pravobranilaštvo zaključuje da je potpuno nejasno kako je kasnije kupoprodajnim ugovorom označeno da se garaža nalazi na odvojenoj parceli pa su ti netačni podaci u ugovoru kasnije poslužili kupcu da se uknjiži i kao korisnik odvojene parcele od pet hektara.

Nova i poslednja emisija “Insajdera” na programu je u ponedeljak u deset uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: