SPC poništio Artemijevu odluku

Sveti arhijerejski sabor SPC poništio je odluku episkopa Artemija da ne da blagoslov za posetu Džozefa Bajdena manastiru Visoki Dečani na Kosovu.

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2009.

13:10

Default images

Najavljena poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, manastiru Visoki Dečani, izazvala je neslaganja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Posle odluke raško-prizrenskog episkopa Artemija da ne da svoj blagoslov za posetu američkog potpredsednika manastiru, sabor Crkve poništio je tu odluku.

U vanrednom saopštenju koje je potpisao portparol Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej, piše i da crkveni velikodostojnici žale zbog takve odluke episkopa Artemija.

U razmaku od samo nekoliko sati iz rasko prizrenske eparhije a potom i iz sinoda SPC-a stigla su dva različita stava o najavljenoj poseti potpredsednika SAD manastiru Visoki Dečani.

U vanrednom saopštenju, Sabor SPC-a ocenio je da je odluka vladike Artemija “u suprotnosti sa tradicionalnim hrišćanskim načelima gostoljublja, duboko ukorenjenim u srpskom narodu, a posebno u našim manastirima".

"Poseta potpredsednika SAD je legitimna poseta državama u regionu, među njima i Srbiji", ističe se u saopštenju koje je potpisao portparol Sabora i Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej.

Srpski arhijereji su ocenili da "odluka Bajdena da poseti našu najveću svetinju u našoj južnoj pokrajini, manastir Dečane, predstavlja gest dobre volje i jasnu poruku onima koji bi i dalje ruše ili da prisvajaju srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji".

Episkop Artemije je svoju odluku pak obrazložio time da američki potpredsednik "dolazi u posetu Kosovu kao nezavisnoj državi, da potvrdi nasilno otkidanje dela teritorije države Srbije".

U saopštenju eparhije se navodi i da je Manastir Visoki Dečani "pod sadašnjom upravom postao poznat po delovanju na štetu srpskih interesa".

Inače, episkop raško-prizrenski pre devet meseci je pokušao da smeni igumana manastira, episkopa lipljanskog Teodosija, ali to nije odobrio Sinod.

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da ovakva odluka Sinoda ne čudi, jer neslaganja episkopa Artemija i najvišeg tela SPC-a, Sinoda, traju već četiri godine.

“Tiče se obnove srpskih crkava i manastira. Vladika Artemije neće da ih osvešta i hoće sve sam da vodi, a Sinod mu to pravo iz Beograda spori. I sinod je ovoga puta u pravu, jer Sinod i Sabor vode crkvu”, smatra Đorđević.

“Odnosi se na memorandum koji je patrijarh Pavle potpisao sa ministrom kulture u Vladi Kosova o finansiranju obnove manastira. Nedavno je Artemije izjavio da neće da prihvati ta sredstva i da hoće sam da vodi sve to, ali je Sinod oštro odgovorio”, podseća on.

O neslaganju povodom Bajdenove posete niko od crkvenih velikodostojnika nije želeo da priča.

Vladika Artemije tokom dana nije bio dostupan za izjave, kao ni potpisnik saopštenja Sabora vladika bački Irinej, koji, kako je rečeno za B92, u Patrijaršji ima puno obaveza zbog redovnog majskog zasedanja crkvenog Sabora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: