Romski obrazovni centar u Gračanici

Gračanica -- Deca romske zajednice u Gračanici posle škole svakodnevno posećuju i obrazovni centar, u kom im 15 vaspitača i volontera pomaže da što bolje savladaju gradivo.

Izvor: B92
Podeli

Romski obrazovni centar u Gračanici osnovan je pre osam godina. Ideja je bila da se romskoj deci pomogne, kako bi bili što spremniji za redovnu školsku nastavu. Sa romskom decom predškolskog i školskog uzrasta rade plaćeni vaspitači, ali i volonteri.

Slabo poznavanje srpskog jezika romskoj deci često predstavlja problem u školi. Osim toga mališanima pomažu i kako bi što bolje savladali gradivo.

U romskom obrazovnom centru proveravaju i uspeh romskih mališana u školi. Romski obrazovni centrar svakodnevno posećuje oko 100 mališana.Centar je osnovan zahvaljujući pomoći nevladine organizacije Balkanski suncokreti, a pre dve godine je dobio novi objekat.

Njegovu izgradnju su pomogli lokalna Kancelarija za zajednice i irski bataljon KFOR-a. Za pripadnike romske zajedince u Gračanici ovakav centar ima veliki značaj. U narednom peridu planiraju izgradnju dečjeg igrališta oko centra, a u pripemi je i letnji kamp za romske mališane.

strana 1 od 806 idi na stranu