Mrkonjić: Koridor 10 je prioritet

Beograd -- Zbog neizgrađenog Koridora 10, Srbija godišnje gubi najmanje sto miliona evra samo za nenaplaćene putarine, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Izvor: Danas
Podeli

Prema njegovim rečima, za isti iznos je umanjen i prihod železnice, jer međunarodni vozovi umesto za 12 sati, preko naše teritorije prelaze i po dva dana.

“Štete su ogromne, ali je zato izgradnja tih saobraćajnica dobar odgovor na ekonomsku krizu, jer će osim neposrednih izvođača, biti angažovan i veliki broj domaćih fabrika i kooperanata, a procenjuje se da će do posla doći i do 200.000 radnika“, rekao je Mrkonjić za list "Danas".

Zbog toga je, naveo je on, završetak radova na tom putnom pravcu prioritet ne samo Vlade Srbije nego i međunarodnih finansijskih organizacija, o čemu svedoči podatak da su predstavnici Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, od početka godine, gotovo neprekidno u Beogradu, kao i da pregovori o kreditnom paketu od 400 miliona evra, dobro napreduju.

„Očekujem da do sredine juna potpišemo ugovore o tim pozajmicama, što će nam omogućiti da otvorimo nove tendere“, rekao je Mrkonjić i dodao da je planirano da se iz budžeta finansiraju već započeti radovi.

Reč je o dve deonice poluautoputa od Horgoša do Novog Sada, dužine po deset kilometara, kao i o 20 kilometara dugoj trasi od Leskovca prema Preševu.

Mrkonjić tvrdi da će do kraja godine biti završeno planiranih 40 kilometara, ali da već sredinom juna očekuje dogovor sa međunarodnim bankama, što će omogućiti da se raspišu tenderi za izgradnju još 80 kilometara na ravnoj deonici kroz Vojvodinu, kao i za delove koji idu južno od Niša, a rok za završetak radova je godinu dana.

strana 1 od 806 idi na stranu