Pilot projekat „Đačke uniforme“

U osnovnoj školi "22.oktobar" u Surčinu počelo je sprovođenje pilot projekta "Đačke uniforme". Učenici prvog razreda ubuduće će na nastavu dolaziti u uniformi.

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2009.

01:06

Default images

U gradskom Sekretarijatu za obrazovanje kažu da je cilj projekta isključivanje svakog vida diskriminacije, kao i povećanje bezbednosti dece.

Crvene košulje i teget haljinice za devojčice i plave košulje i teget pantalone za dečake treba da pomognu da se drugovi više ne prepoznaju po materijalnom statusu.

Mališani prvog razreda zadovoljni su novom odećom.

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, kaže da je reč o eksperimentalnom projektu kojim se bori protiv svih vidova diskriminacije. Projekat će, kako kaže, zaživeti samo tamo gde ga i đaci i nastavnici i roditelji budu podržali.

"Malo ko od nas se seti da l' je video uživo ili na TV-u kako u nekim zemljama poput Engleske i nekim drugim većina dece ima svoje uniforme, vidi se na ulici da idu u školu, to povećava bezebednost dece, imaju grb škole tu negde stavljen, bore se za svoju školu i osećanje pripadnosti mnogo veće".

Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje, kaže da će Sekretarijat pokušati da uključi u akciju sve one koji žele da pomognu. On kaže da nove uniforme podsećaju na one koje nose đaci u drugim evropskim zemljama.

"Da bismo rešavali pitanja bezbednosti, i socijalne i ekonomske različitosti, jer svedoci smo da se među decom javljaju netrpeljivosti ko ima kakvu odeću i tako da smo kupili uniforme svim đacima prvog razreda", kaže Todić.

Nove đačke uniforme dobilo je 97 učenika prvog razreda, jednake modele, jednakih boja, sa grbom škole - po jedan set za zimu i proleće. Ugovor koji je grad sklopio sa robnom kućom Todor vredan je milion i šest stotina hiljada dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: