Uskoro Sporazum o otvorenom nebu

Skupština bi sledeće nedelje trebalo da ratifikuje Sporazum o otvorenom nebu, koji bi trebalo da omogući da avionske karte pojeftine, kaže premijer Cvetković.

Izvor: Beta

Subota, 09.05.2009.

10:37

Default images

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je, na konferenciji o reformi saobraćajnog sektora u Srbiji, rekao da će primena tog sporazuma moći da počne dva do tri meseca posle ratifikacije. On je naveo da će sporazum "dozvoliti konkurenciju na domaćem tržištu" i povećati značaj Beograda kao važne vazdušne luke u istočnoj Evropi.

Sporazum je potpisan sredinom 2006. godine, a u skupštinsku proceduru ušao je u septembru 2008. godine.

Cvetković je rekao da su reforme privrede Srbije i povećanje obima trgovine u jugoistočnoj Evropi povećali tražnju za transportnim uslugama, posebno u putnom saobraćaju i dodao da su za razvoj Srbije važni i drugi vidovi saobraćaja, poput vazdušnog i vodnog.

Istakao je da bi zemlje u razvoju godišnje trebalo da ulažu u razvoj infrastrukture između pet i sedam odsto bruto domaćeg proizvoda, što znači da bi Srbija u tu oblast trebalo da ulaže oko tri milijarde evra godišnje.

Cvetković je rekao da kriza ugrožava finansiranje izgradnje infrastrukture jer smanjuje raspoloživa sredstva i učešće privatnog sektora u izgradnji, ali je dodao da je baš u krizi značajno ulagati u infrastrukturu jer to povećava zaposlenost, posebno u građevinskoj i metalskoj industriji i sektoru malih i srednjih preduzeća.

Predsednik Vlade Srbije je naveo da je planirano da u naredne četiri godine bude izgrađen drumski Koridor 10 kroz Srbiju i da je procenjena vrednost tog projekta 1,65 milijardi evra, koji će biti obezbeđeni međunarodnim kreditima i sopstvenim sredstvima.

Cvetković je rekao da će za železnički Koridor 10 u narednih 10 do 15 godina biti potrebno više milijardi evra da bi se postigla velika brzina vozova, ali da je za "najsitnije radove" potrebno 300 miliona evra.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je da će za izgradnju dvokolosečnog saobraćaja na železničkom Koridoru 10 i postizanje brzine vozova od 160 kilometara na čas biti potrebno oko osam godina, a u prvoj fazi će u naredne četiri godine biti uložena 1,1 milijarda evra.

Državni sekretar Ministarstva finansija Vuk Đoković rekao je da bi Srbija sledeće nedelje trebalo da sklopi kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Dodao je da je sa MMF-om dogovoreno da međunarodni krediti za finansiranje infrastrukture neće biti računati kao budžetski deficit, tako da će njihova realizacija proteći bez problema.

Prioritet Koridor 10

Nacionalni savet za infrastrukturu razmatrao je projekat izgradnje puta kroz centralnu Srbiju i izveštaj o realizaciji poslova na izgradnji Koridira 10.

Kako je saopštila informativna služba predsednika Republike, sednici je predsedavao predsednik Srbije Boris Tadić, a prisustvovao je i predsednik Vlade Mirko Cvetković. Nacionalni savet za infrastrukturu razmatrao je projekat izgradnje puta bez kojeg, kako se navodi u saopštenju, nema razvoja centralnog dela Srbije.

Predsednik i premijer će u nedelju, 10. maja, razgledati deonice na putu Horgoš - Novi Sad, gde počinju radovi na severnom kraku Koridora 10.

Sednici su prisustvovali svi članovi Saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: