Glavaš pobegao u Hercegovinu

Branimir Glavaš najverovatnije je utočište od zatvorske kazne za ratni zločin potražio u Hercegovini i to novim državljanstvom BiH, prenose hrvatski mediji.

Izvor: B92

Petak, 08.05.2009.

13:23

Default images

Kako prenose hrvatski mediji osuđeni Branimir Glavaš navodno je tokom dana prešao granicu i boravio u Ljubuškom. Hrvatska televizija tvrdi da on pokušava da dobije bosansko državljanstvo kako bi onemogućio izručenje Hrvatskoj, Večernji list navodi da je već dobio pasoš BiH. Prema navodima očevidaca Glavaš je viđen u Tomislavgradu i u obližnjem selu Grabovići.

Glavaš je pre bekstva snimio izjavu u kojoj optužuje Vladu Hrvatske da je od sudije Željka Horvatovića zahtevala da ga osudi na višegodišnju zatvorsku kaznu, a premijera Ivu Sanadera da je doveo do, kako kaže, pravosudne farse i političke presude.



Video poruka Branimira Glavaša, pre izricanja presude

Branimir Glavaš osuđen je u Županijskom sudu u Zagrebu na 10 godina zatvora za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine.

Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš-Magdić na sedam, a ostala trojica optuženih Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, osuđeni su na po pet godina. Glavaš nije prisustvovao izricanju presude.

Zbog likvidacije srpskih civila u Osijeku, sudsko veće zagrebačkog Županijskog suda proglasilo je Glavaša krivim po komandnoj odgovornosti u oba sudska slučaja koji su protiv njega vođeni, pa je u jednom dobio pet, a u drugom osam godina, iz čega mu je izvedena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Glavašu se sudilo za slučaj "garaža", zato što je naredio hapšenje, mučenje pet civila i likvidaciju nekoliko civila srpske nacionalnosti, kao i ubistvo Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića, koji su ubijeni u garaži.

U drugom slučaju, nazvanom "selotejp", prema Glavaševoj naredbi, po Osijeku su hapsili Srbe, a zatim su ih odvodili na obalu reke Drave, gde su likvidirani i bačeni u reku.

Svi leševi pronađeni su zavezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

O slučaju Glavaš u Hrvatskoj je bilo dosta polemike, suđenje je trajalo čak četiri godine, a prošle godine je novo suđenje počelo iz početka.

Tokom suđenja Glavaš, koji je bio i poslanik, pozivao se na imunitet i branio se sa slobode.

U jednom trenutku je Glavaš štrajkovao i glađu da bi izbegao ostanak u pritvoru.

Ceo postupak inicirao je novinar Drago Hedl, koji je pronašao i kasnijeg krunskog svedoka, bivšeg hrvatskog vojnika Krunoslava Fehira, kome je Glavaš direktno naredio da ubije jednog srpskog civila.

Drago Hedl svojevremeno je bio izložen i pretnjama zbog svedočenja, a kasnije i zbog snimanja filma o zločinima u Osijeku u produkciji Televizije B92.

U filmu "Dosije Osijek" anonimno govore i Srbi koji su preživeli mučenje snaga pod kontrolom Branimira Glavaša.

Film "Dosije Osijek" emitujemo sutra u 21 sat na našem Info kanalu.

Vlada Hrvatske bez komentara na presudu

Vlada Hrvatske odbila je da komentariše presudu Branimiru Glavašu i grupi od šest suoptuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

U saopštenju Vlade se navodi da ona, poštujući zakonske odredbe, nikada do sada nije komentarisala nepravosnažno izrečene presude i
da zato ne želi da komentariše ni najnovije.

Vlada, kako se dodaje, "najoštrije odbacuje neistinite, tendenciozne i zlonamerne tvrdnje o bilo kakvom uticaju na pravosudna tela tokom
sudskog postupka, kao i na izrečene presude".

Ističe se da su takve tvrdnje "unapred propali pokušaji da se ceo predmet prebaci sa pravosudnog na politički teren što vlada,
takođe, najodlučnije odbacuje", piše u saopštenju.

Hrvatska je pravna i demokratska država u kojoj nijedan pojedinac nije i ne može biti iznad zakona, pa tako i nepravosnažno osuđene osobe u tom postupku, dodaje vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: