Obama sa Karzaijem i Ali Zardarijem

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama i lideri Avganistana i Pakistana, Hamid Karzai i Asif Ali Zardari, smatraju da je zajednički cilj razoružanje i poraz Al Kaide.

Izvor: B92
Podeli

Obama je posle sastanka sa predsednicima Avganistana i Pakistana izjavio da očekuje još "nasilja i prepreka" u ratu protiv islamskih ekstremista, ali je i obećao podršku dvema zemljama.

Sjedinjene Američke Države su preuzele obavezu da poraze Al Kaidu, ali i da podrže demokratski izabrane vlade Avganistana i Pakistana, izjavio je Obama posle sastanka sa liderima Avganistana i Pakistana.

Tema sastanka bilo je iznalaženje novih načina za saradnju u oblasti bezbednosti, ali i unapređenje kvaliteta života Pakistanaca i Avganistanaca.

"Drago mi je da predsednici Avganistana i Pakistana shvataju ozbiljnost pretnje sa kojom se suočavamo i da su odlučni u nameri da se bore protiv terorizma. Takođe mi je drago što smo unapredili saradnju između Avganistana i Pakistana, a od te saradnje imaće koristi svi naši građani", objasnio je Obama.

Jedna od tema razgovora bili su i vazdušni napadi Sjedinjenih Država na talibane u Avganistanu, u kojima su stradali civili.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejms Džons preneo je da je Obama na sastanku rekao da mu je žao zbog tragedije koja se dogodila u zapadnom Avganistanu.

“Duboko žalimo za izgubljenim životima, naročito kada se radi o nevinim ljudima. U toku je istraga koja bi trebalo da pokaže šta se i kako zaista dogodilo da bismo bili sigurni da se slične situacije u budućnosti ne ponove", objasnio je Džons.

Poslednjih dana u provinciji Farah, na zapadu zemlje, prema navodima avganistanske policije i potvrdama Crvenog krsta, u akcijama američke vojske poginulo je najmanje 100 civila, a broj žrtava mogao bi da bude i veći.

strana 1 od 805 idi na stranu