Više od 7.000 Srba bez struje

Priština, Gnjilane -- Više od 7.000 Srba iz Kosovskog pomoravlja trenutno nema struju i svi traže od Beograda i Prištine da nađe trajno rešenje za njihov problem.

Izvor: Beta
Podeli

Nakon što su sinoć bez struje ostala još tri sela u Kosovskom pomoravlju - Pasjane, Parteš i Budriga u opštini Gnjilane, broj Srba kojima je isključena struja prešao je 7.000, kazao je načelnik okruga Dragan Nikolić.

Nikolić je naveo da Srbi iz Kosovskog pomoravlja ne odustaju od zahteva da se problem snabdevanja i plaćanja struje trajno reši i ne pristaju na potpisivanje pojedinačnih ugovora čime ih Kosovska elektroenergetska korporacija uslovljava.

Prema njegovim rečima paušalno plaćanje računa od po 26 evra po domaćinstvu problem rešava trenutno, a svi oni od Beograda i Prištine očekuju trajno rešenje.

Srbi iz Kosovskog pomoravlja traže kolektivno, a ne pojedinačno očitavanje brojila.

Bez struje u Kosovskom pomoravlju su više od deset dana još i Šilovo u opštini Gnjilane, Ranilug, Ropotovo i Glogovce u opštini Kosovska Kamenica.

Isključenje struje povratničkim selima

Radnici Kosovske elektroenergetske korporacije isključili su struju u svih šest srpskih povratničkih sela u opštini Klina.

Kako je rekao Milorad Šarković iz Kancelarije za zajednice u opštini Klina, u srpskim selima Klinavac, Biča, Grabac, Berkovo, Vidanje i Drsnik, kojima je sinoć isključena struja, živi oko 240 povratničkih porodica.

Predstavnik sela Grabac Radonja Magić rekao je da su povratnici obavešteni od radnika KEK-a da "treba da plate paušal od 26 evra po domaćinstvu i da potpišu sporazum s KEK-om".

"Razgovarao sam i sa načelnikom Pećkog okruga Stojanom Dončićem koji mi je rekao da utrošena struja treba da se plaća. Znam da stanovnici naših sela nemaju pare, jer uglavnom nigde ne rade, ali ću razgovarati sa ljudima da pokušamo da sakupimo novac za taj paušal", kažao je Magić.

Prema njegovim rečima, u selu Grabac meštani imaju veliki problem i sa vodom.

Portparol KEK-a Viktor Bužala rekao je da KEK iz mreže isključuje sve potrošače na Kosovu koji ne plaćaju električnu energiju.

Info

strana 1 od 806 idi na stranu