Valentin Incko u poseti Beogradu

Beograd -- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko boravi u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u razgovoru sa Valentinom Inckom da se Srbija zalaže za stabilnost u Bosni i Hercegovini, kao i za njen napredak u evropskim integracijama.

Predsednik Srbije je rekao da su ustavne promene u BiH moguće samo uz dogovor demokratski izabranih legitimnih predstavnika iz tri konstitutivna naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata, saopštila je pres služba predsednika.

Tadić je ponovio da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, principijelno i nedvosmisleno podržava teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine.

I predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas u razgovoru sa Inckom da Srbija u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Premijer je naveo i da Srbija, što se tiče unutrašnjeg uređenja, podržava svaki dogovor koji postignu sve tri strane, saopštila je pres služba Vlade Srbije.

"Srbija će biti konstruktivan partner međunarodnoj zajednici u procesu stabilizacije i pomirenja u BiH", naveo je Cvetković.

Premijer je zaključio da se Srbija zalaže za dobrosusedske odnose i stabilnost celog regiona.

Incko je kazao da je saradnja dveju država veoma dobra i da je neophodno da se postojeći potencijali u većoj meri iskoriste i to pre svega u oblasti energetike, putne i železničke infrastrukture.

On je rekao i da je politička situacija u BiH dosta osetljiva i da negativna retorika loše utiče na stabilnost zemlje.

I potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, a tema razgovora bile su evropske integracije i regionalna saradnja.

Đelić i Incko razmatrali su mogućnosti zajedničkih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike, poljoprivrede i putne infrastrukture, saopšteno je iz Đelićevog kabineta.

Inače, ovo je prva poseta austrijskog diplomate Beogradu od kako je krajem marta preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH.

Incko je u intervjuu današnjoj "Politici" ocenio da je stabilna i prosperitetna Srbija, integrisana u evropsku porodicu, veoma važna za stabilnost regiona, a više o tome možete čitati u posebnoj vesti u kategoriji Drugi pišu.

strana 1 od 805 idi na stranu