NATO proterao ruske diplomate

Brisel -- NATO je naredio da se proteraju dvojica ruskih diplomata kao odgovor na najveći špijunski skandal u istoriji Alijanse.

Izvor: Tanjug
Podeli

U najvećem špijunskom skandalu jedan visoki estonski diplomata osuđen je na zatvorsku kaznu zbog odavanja tajni Alijanse Moskvi. Portparol NATO-a Džejms Apaturaj nije želeo da komentariše te navode uz obrazloženje da je reč o "obaveštajnim pitanjima", ali je jedan diplomata Alijanse potvrdio izveštaj o proterivanju dvojice Rusa, preneo je Rojters.

"Dvojici ruskih diplomata rečeno je da ovde više nisu poželjni", rekao je diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Prema "Fajnenšel tajmsu" jedan od proteranih diplomata je sin ruskog ambasadora u EU, Vladimira Čižova.

Dvojica Rusa su bili službenici ruske misije pri NATO-u, ali list je preneo, pozivajući se na izvore iz Alijanse, da se veruje da su radili kao obaveštajni agenti.

Oni nisu bili direktno umešani u špijunsku aferu, ali izvori iz NATO-a tvrde da je skandal naneo toliku štetu bezbednosti Alijanse da je bila prinuđena da oštro reaguje.

Estonski diplomata Herman Sim (61) osuđen je u februaru pred sudom u Talinu na 12 godina zatvora zbog špijunaže.

On je proglašen krivim zbog odavanja bezbednosnih i diplomatskih tajni Alijanse Rusiji.

Istražitelji su nazvali taj slučaj "najvećim špijunskim skandalom u istoriji NATO-a".

Sim je, kako je utvrdila istraga, prosledio više od 2.000 stranica informacija ruskim obaveštajcima.

Svet

Napad na kraljevsku porodicu?

Amsterdam, Apeldorn -- Četiri osobe su poginule kada je automobil uleteo u svečanu povorku povodom holandskog praznika Kraljičin dan. U povorci su bili i članovi kraljevske porodice.

Svet četvrtak 30.04. 17:32 Komentara: 6

Baku: 13 ubijenih na fakultetu

Azerbejdžan, Baku -- Trinaest osoba je ubijeno na fakultetu u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, kada je napadač počeo da puca na studente, javili su lokalni mediji.

Svet četvrtak 30.04. 11:50 Komentara: 0

Kastro: SAD da učine prvi korak

Havana -- Predsednik Kube Raul Kastro izjavio je da SAD treba da učine prvi korak prema Kubi, ali je dodao da neće pristati na raspravu o kubanskom političkom sistemu.

Svet četvrtak 30.04. 01:35 Komentara: 1

Policija suzavcem protiv radnika

Varšava -- Poljska policija je suzavcem i vodenim topovima rasterala u Varšavi radnike iz Gdanjska koji su hteli da prodru među delegate kongresa Evropske narodne partije.

Svet četvrtak 30.04. 01:09 Komentara: 4

Poginuo nemački vojnik

Kabul -- Jedan nemački vojnik je poginuo a četvorica su ranjena u zasedi pobunjenika u Avganistanu, saopštilo je nemačko ministarstvo odbrane.

Svet četvrtak 30.04. 01:05 Komentara: 6
strana 1 od 212 idi na stranu