"Krajsler" ipak proglašava bankrot

Vašington -- Američki proizvođač automobila "Krajsler" će proglasiti bankrotstvo, posle propasti pregovora o restrukturisanju dugova, izjavio je predsednik SAD Barak Obama.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Uprkos intenzivnim pregovorima tokom nekoliko poslednjih sedmica "Krajsler" nije uspeo da dobije punu podršku svojih kreditora kako bi izbegao prvo bankrotstvo među velikim američkim proizvođačima automobila. Istovremeno je "Krajsler", kako se i očekivalo, sklopio dogovor o udruživanju sa italijanskim "Fijatom" kojem je prodao početni udeo od 20 odsto.

"Fijat" bi mogao postati većinski vlasnik "Krajslera" nakon što otplati vladine zajmove.

Proglašenje bankrotstva u Sudu za bankrotstva na Menhetnu u Njujorku uzdrmaće celokupnu autoindustriju, uključujući "Krajslerove" rivale, isporučioce delova, dilere i stotine hiljada onih koji žive od rada u tom sektoru.

U okviru tog bankrota, američka vlada će obezbediti do 3,5 milijarde dolara za finansiranje poslovanja kompanije dok traje proces bankrotstva i do 4,5 milijardi dolara za finansiranje reorganizacije.

Obama je rekao da se nada da će ceo postupak bankrotstva trajati samo 30 do 60 dana.

Bankrotstvo "Krajslera" nije sprečilo njegovo udruživanje s "Fijatom" koje će kombinovanoj grupaciji omogućiti prodaju od oko 4,16 miliona vozila godišnje.

Početkom januara "Krajsler" je dobio od vlade četiri milijarde dolara, a ako do kraja aprila postigne dogovor o udruživanju sa "Fijatom" mogao bi da računa na još šest milijardi.

Svet

Napad na kraljevsku porodicu?

Amsterdam, Apeldorn -- Četiri osobe su poginule kada je automobil uleteo u svečanu povorku povodom holandskog praznika Kraljičin dan. U povorci su bili i članovi kraljevske porodice.

Svet četvrtak 30.04. 17:32 Komentara: 6

Baku: 13 ubijenih na fakultetu

Azerbejdžan, Baku -- Trinaest osoba je ubijeno na fakultetu u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, kada je napadač počeo da puca na studente, javili su lokalni mediji.

Svet četvrtak 30.04. 11:50 Komentara: 0

Kastro: SAD da učine prvi korak

Havana -- Predsednik Kube Raul Kastro izjavio je da SAD treba da učine prvi korak prema Kubi, ali je dodao da neće pristati na raspravu o kubanskom političkom sistemu.

Svet četvrtak 30.04. 01:35 Komentara: 1

Policija suzavcem protiv radnika

Varšava -- Poljska policija je suzavcem i vodenim topovima rasterala u Varšavi radnike iz Gdanjska koji su hteli da prodru među delegate kongresa Evropske narodne partije.

Svet četvrtak 30.04. 01:09 Komentara: 4

Poginuo nemački vojnik

Kabul -- Jedan nemački vojnik je poginuo a četvorica su ranjena u zasedi pobunjenika u Avganistanu, saopštilo je nemačko ministarstvo odbrane.

Svet četvrtak 30.04. 01:05 Komentara: 6
strana 1 od 212 idi na stranu