SZO: Pandemija gripa skoro izvesna

Slučajevi novog gripa potvrđeni su u ukupno 236 slučajeva u dvanaest država, od čega najviše u Meksiku. U SZO kažu da je pandemija gotovo izvesna.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2009.

00:13

Default images

Verovatnoća da dođe do pandemije meksičkog gripa je velika, skoro izvesna, izjavila je danas Vivijen Elen iz pres službe Svetske zdravstvene organizacije. Ona je rekla da sve zemlje treba da budu pripremljene za moguću pandemiju i širenje virusa.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da prema najnovijim podacima u svetu ima 236 potvrđenih slučajeva novog gripa tipa A (H1N1), kao i da je najveći broj novih slučajeva u Meksiku, gde se zaraza i pojavila.

Pomoćnik direktora SZO Keidži Fukuda rekao je danas da je broj potvrđenih slučajeva u Meksiku porastao sa 26 na 97, uključujući i sedam smrtnih slučajeva.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je prethodno da se virus novog gripa širi svetom bez znakova usporavanja i podigla je stepen pripravnosti sa četvrtog na peti nivo.

Peti nivo pripravnosti znači da se virus svinjskog gripa sada prenosi sa čoveka na čoveka u najmanje dve zemlje, kao i da se nalazimo na korak od pandemije. Na podizanje nivoa pripravnosti zbog pojave svinjskog gripa Svetska zdravstvena organizacija odlučila se nakon što je zabeležen prvi smrtni slučaj van granica Meksika.

U američkoj državi Teksas preminuo je dečak star dve godine. Prema lečima lekara, pacijent je u Sjedinjene Države došao iz Meksika radi medicinske pomoći.

Meksička vlada pozvala je sve kompanije čije funkcionisanje nije od značaja za javnu bezbednost ili privredu, da se uzdrže od svih aktivnosti između 1. i 5. maja, kako bi na taj način pomogle u sprečavanju širenja epidemije svinjskog gripa.

"Želeo bih da pozovem sve stanovnike Meksika da tokom predstojećih praznika ostanu kod kuće sa svojom porodicom. Mislim da sada ne postoji sigurnije mesto za vas od vaših domova, kako se ne biste zarazili virusom gripa", pozvao je predsednik Meksika Felipe Kalderon.

Pored Meksika, najveći broj zaraženih je u Americi i to, prema najnovijim podacima, više od 100 osoba.

"Jedini pravi metod da sprečimo da se virus dalje širi je da redovno i pažljivo peremo ruke. U slučaju da osetite prve simptome prehlade javite se lekaru, a u međuvremenu kada kašljete ili kijate prekrijte usta i nos rukom. Ovaj virus se prenosi kijanjem i kašljanjem”, rekla je zamenica sekretara za javno zdravlje Sjedinjenih Država Frensis Filips. Australija, Hongkong i Južna Koreja testiraju desetak osoba koje imaju simptome gripa, ipak ni kod jedne od njih nije potvrđeno prisustvo virusa H1N1.

"Podigli smo stepen opasnosti prema savetu Svetske zdravstvene organizacije. Sprovodimo sve potrebne mere da sprečimo da svinjski virus uđe u Južnu Koreju, stepen bezbednosti na aerodromima podignut je na najviši nivo”, rekla je ministarka zdravlja Južne Koreje Džen Dža-he.

Međutim, virus nastavlja da se širi Evropom.

Pored toga što obolelih ima u Velikoj Britaniji, Španiji, Nemačkoj i Austriji, i švajcarske vlasti navele su da je prisustvo virusa potvrđeno kod studenta koji je doputovao iz Meksika, ali da postoji još 26 sumnjivih slučajeva gripa.

Holandija je takođe potvrdila da je jedno trogodišnje dete obolelo od virusa tipa H1N1.

Širenje zaraze nagnalo je jedan broj država da obustave uvoz svinjetine iz Meksika, iako stručnjaci upozoravaju da se bolest ne prenosi konzumiranjem svinjskog mesa.

Dok su Argentina i Kuba uvela zabranu letova za Meksiko, Češka je u ime Evropske unije odbila poziv Francuske da i Unija uvede restrikcije letova za Meksiko.

Češka odbila predlog o restrikciji letova

Češka je u ime Evropske unije odbila predlog Francuske na neformalnom sastanku ministara saobraćaja, u mestu Litomnjeržice, u centralnoj Češkoj, da Unija uvede restrikcije letova za Meksiko zbog nove smrtonosne vrste gripa.

Francuska delegacija je juče neočekivano predložila da se zabrane letovi za Meksiko, ali da veza iz Meksika ostane otvorena, kako ljudi ne bi tražili zaobilazne načine da napuste zemlju u kojoj je prvobitno žarište potencijalno smrtonosnog gripa.

Iako je taj zahtev odbijen, Francuska će ga ponoviti i danas u Luksemburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: