Jeremić: Podrška za politiku Srbije

Srbija očekuje da neće biti novih priznanja nezavisnosti Kosova, niti prisustva, ili članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, kaže Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2009.

00:37

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije, koji učestvuje na ministarskom sastanku pokreta nesvrstanih u Havani, izjavio je da Srbija nastavlja svoje aktivnosti na sprečavanju novih priznanja nezavisnosti Kosova.

Jeremić je kazao da izvestan broj zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom pokušava da "izlobira značajan broj priznanja Kosova kao nezavisne države". On, međutim, kaže da srpska delegacija nastavlja aktivnosti radi sprečavanja novih priznanja Kosova.

"Imamo podršku značajnog broja zemalja, a ovde je prisutno 118 zemalja na najvišem nivou, dakle dve trećine zemalja članica UN.
Borimo se da ne dođe do novih priznanja Kosova, iako se neke izuzetno snažne države upravo za to zalažu", rekao je Jeremić.

Ministar je kazao da je jedna od najvažnijih tema susreta ekonomska kriza i načini na koje zemlje članice pokreta nesvrstanih i zemlje posmatrači kao što je Srbija, "mogu da jedni drugima pomognu u bilateralnom smislu".

"Naša zemlja je nekada imala izuzetno dobre pozicije u velikom broju tih zemlja, koje smo zapostavili, a sada ih ponovo otvaramo. Tih 118 država sada predstavljaju daleko moćnije države u ekonomskom smislu nego što su pre bile, što je za nas ekonomska šansa", kazao je on.

Jeremić je još rekao da će na zvaničnom plenarnom obraćanju iskoristiti priliku da istakne kandidaturu Beograda za održavanje konferencije Pokreta nesvrstanih 2011. godine na 50. godišnjicu osnivanja tog pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: