Vlada usvojila zaključak o gripu

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila zaključak o sprečavanju pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti svinjski grip, saopštila je Vlada.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2009.

08:35

Default images

U tom cilju osnovano je Koordinaciono telo za primenu plana aktivnosti pre i u toku pandemije ovog gripa. Vivijen Elen iz pres službe Svetske zdravstvene organizacije kaže da Srbija, kao i druge države, mora da bude pripremljena za moguću šestu fazu, to jest pandemiju gripa.

"Potrebno je da zdravstvene i druge vlasti imaju spremne planove, koji će moći odmah u praksi da poču da se primenjuju", navela je predstavnica SZO.

Na pitanje kakve konkretne mere predlaže ta organizacija, u slučaju da bude proglašena pandemija i da li bi one obuhvatale i zatvaranje granica, Elen je rekla da SZO to ne preporučuje u ovom trenutku i da je na državama da same o tome odluče.

"Države će same odlučiti koji nivo mera će preduzeti, da li će to biti preporuke da se ne posećuju masovni skupovi, kao što su fudbalske utakmice ili koncerti, saveti građanima da ostanu kod kuće u slučaju prehlada ili neke druge mere", zaključila je ona.

Prevencija u Srbiji

U ovom trenutku na aerodromima postoji saradnja različitih službi u preventivnom delovanju protiv novog gripa i to sanitarne inspekcije, Ministarstva zdravlja, carinskih službi i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Očekujemo sledeće nedelje da bi trebalo da se formira jedno koordinaciono telo Vlade, gde bi, naravno, pored Ministarstva zdravlja, koje inače koordinira u ovom trenutku inspekcijski i zdravstveni sistem u našoj zemlji, bili uključeni aktivno i predstavnici drugih ministarstava da zaista ova Vlada i svi sistemi u zemlji budu potpuno operativno spremni da vrlo promptno reaguju", rekla je Svetlana Mijatović, pomoćnica ministra zdravlja, gostujući u emisji "Uvećanje" na TV B92. Leka protiv gripa ima i Srbija raspolaže izvesnim količinama tog leka.

"Terapija postoji, ona je efikasna, naravno postoji mogućnost tokom upotrebe, tokom narednih meseci, ili možda godina da se stvori rezistencija na taj virusni lek, ali farmaceutske kuće stvoriće novi lek, dakle nije problem u stvaranju tih antivirusnih lekova", kazao je Dragan Delić, predsednik Zdravstvenog saveta Srbije o antivirusnoj terapiji i lekovima.

"Mi imamo te lekove. Imamo ih dovoljno za početak neke pandemije, ali u međuvremenu ti lekovi mogu da se nabave", rekao je on.

Imajući u vidu da je moderno doba vreme virusologije, vrlo je važno da Srbija u skorije vreme obezbedi sopstvenu proizvodnju vakcine protiv gripa. To bi, prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, moglo da se desi u naredna tri meseca, a najdalje za šest meseci.

"Već su počele pripreme i to normalno svako drži u tajnosti, to nije samo zdravstveni, nego i ekonomski dobitak ko prvi napravi vakcinu, da nam jednog trenutka ponude vakcinu da je makar možemo, u uslovima ako sutra dobijemo a velike su šanse da dobijemo sertifikate pozitivne, da taj naš 'Torlak' bude među pet onih koji su spremni za tako nešto, onda ćemo biti spremni da makar preuzmemo pakovanje i spremimo se za proizvodnju. To je izgledno po svemu sudeći za narednih tri do šest meseci", rekao je Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Radne grupe Ministarstva zdravlja za borbu protiv pandemije.

Ukoliko dođe do pandemije gripa, srpska ekonomija trpela bi iste posledice kao i ekonomije drugih zemalja, a to su pre svega, opšte smanjenje privredne aktivnosti i znatno smanjenje radne snage, upozorava Aleksandra Branković iz Instituta za ekonomska i socijalna istraživanja o ekonomskim posledicama. Možete pogledati snimak emisije "Uvećanje" o novom virusu gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: