Ministri odgovarali na pitanja

Poslanici Skupštine su Vladi postavljali pitanja o eventualnom smanjenju broja ministarstava, o najavama izmene Ustava, ekonomskoj situaciji i o novom gripu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.04.2009.

20:00

Default images

U skupštinskoj sali bili su premijer Mirko Cvetković, potpredsednici Vlade Ivica Dačić i Božidar Đelić, kao i ministri Diana Dragutinović, Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović, Slobodan Milosavljević, Rasim Ljajić, Svetozar Čiplić, Sulejman Ugljanin, Snežana Malović, Tomica Milosavljević i Srđan Srećković.

Odgovarajući na pitanje zamenika šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslava Markićevića, premijer Mirko Cvetković rekao je da se u Vladi Srbije ne pregovara o eventualnom smanjenju broja resora nego da se ta ideja razmatra u okviru vladajuće koalicije.

Cvetković je na pitanje šefa poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislava Nikolića odgovorio da Vlada nije razmatrala pitanje promene Ustava, ali da je to pitanje "na stolu u sklopu ukupnih reformi".

Premijer je naveo da mere Vlade Srbije za ublažavanje posledica ekonomske krize već daju pozitivne efekte, kao i da je u martu zabeleženo zaustavljanje drastičnog pada koje se dogodilo u prva dva meseca ove godine.

Prema njegovim rečima, zabeležen je blagi oporavak indistrijske proizvodnje koji je posledica mera Vlade Srbije.

Cvetković je na pitanje poslanika Demokratske stranke Srbije o raskidu ugovora sa konzorcijumom Alpina por o izgradnji autoputa Horgoš-Požega rekao da Vlada Srbije nije raskinula taj ugovor i da će taj spor biti na arbitraži.

"To je pitanje o kome će se, po svoj prilici, izjasniti arbitraža i videće se ko je bio u pravu, a ko ne", naveo je Cvetković.

Na pitanje o spremnosti zdravstvenog sistema Srbije, s ozbirom na širenje novog gripa, ministar zdravlja Tomica Milosavljević je rekao da je Vlada Srbije formirala posebnu radnu grupu koja je u stalnom zasedanju, a da je u protekle dve godine uloženo oko dva miliona evra u opremanje infektivnih klinika.

"Ovo je globalni problem. Moramo da budemo deo globalnih napora a da radimo lokalno", rekao je ministar zdravlja i naveo da će poslanici i građani biti blagovremeno obaveštavani o situaciji.

Samostalni poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vlada Batića pitao je o dešavanjima u klubu Crvena zvezda i problemu sa dugovima, a premijer Cvetković je rekao da to "nisu događaji kojima bilo ko može da bude zadovoljan", ali i naveo da će poslanici biti obavešteni o tome naknadno.

Na pitanje poslanika Liberalnodemokratske partije Zorana Ostojića, ministar trgovine Slobodan Milosavljević rekao je da je novi zakon o zaštiti konkurencije, čiji je cilj da ojača antimonopolsku komisiju, u završnoj fazi i da bi za dve do tri nedelje trebalo da bude upućen parlamentu.

Prema rečima ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, Vlada planira sveobuhvatnu reformu političkog sistema, a predložiće i novi zakon o finansiranju stranaka.

Povodom nastavka izgradnje koridora 10, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je da će do 7. jula biti završeno 40 kilometara, a do 29. novembra 20 kilometara.

Mrkonjić je naveo da nijedno putarsko preduzeće neće u stečaj dok je on ministar, kao i da do sada nije primetio da je bilo bilo nekih mahinacija za trošenje sredstava za puteve i železnicu za finansiranje političkih stranaka.

Na pitanje poslanice Srpske radikalne stranke Marine Raguš o tome kome će ići na korist jednostrana primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je da Srbija ima pristup tržištu EU, najvećem tržištu bez ograničenja.

"Činjenica je da imamo otvoreno tržište ka EU, a to je i podsticaj za investicije u Srbiji", rekao je Đelić i naveo da je Srbija i u otežanim uslovima usled ekonomske krize nastavila da privlači investicije iz EU.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević pitao je premijera da li će učestvovati u paradi ponosa koju su nevladine organizacije najavile za leto.

Cvetković je odgovorio da neće učestvovati na toj manifestaciji, a da, koliko mu je poznato, neće ni ministri.

Kako je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obavestila poslanike, sprečeni da prisustvuju današnjoj sednici bili su potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, i ministri Petar Škundrić, Bogoljub Šijaković, Vuk Jereemić, Dragan Šutanovac, Saša Dragin, Snežan Samrdžić-Marković, Goran Bogdanović i Jasna Matić.

Po Poslovniku, svakog poslednjeg četvrtka od 16:00 do 19:00 predviđeno je vreme za odgovaranje predstavnika Vlade Srbije na poslanička pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: